понеделник, 24 октомври 2016 г.

Самодивското пръскало, Мечешкия водопад, водопад Буков дол


   Девинската екопътека и водопад Самодивско пръскало, са рай за сетивата в пик на есенните дни. По екопътеката над град Девин природата предлага водопади в няколко дерета и атрактивни мостчета, пресичащи успоредно каньона на Девинска река, а в компанията на приятни смесени гори разходката протича неусетно.

   След здравото засушаване тази година, Самодивското пръскало се представи доста срамежливо.

   Екопътеката, също. От стотиците листа плъзгащи се по водите на дълбоката река в отминали години, през цветни феерии по мостчетата, сега само едно дърво ми привлече вниманието.

   В местност Лъката необезпокоявани коне пасат на воля, денят се пробужда.

   Ако сте решили да посетите град Девин и да проиграете тази екопътека, отбийте се до Калето, или до Мечешкия водопад. Следващите два водопада в тази публикация бяха повод да се разходим отново в този район на Родопите, за да ги открием и снимаме. Още интересни есенни кадри може да видите ТуК и ТуК. :)

   Мечешкия водопад.

 
   Появи се и горската фея.

   Еднодневната разходка в есенните Родопи протече динамично, с хиляди завои до Девин, Доспат, Ковачевица и покрай язовирите Беглик, Широка поляна, Батак на връщане и не препоръчвам! :)

   Заехме се с новооткрития за нас водопад Буков дол, който въпреки не многото вода, се разливаше изключително ефимерно. Къдриците му галеха интересния релеф на 40 метровата скала. Местността е на 300 м от живописния път над река Канина, но мястото - изключително диво. Пътеката тръгва от малка беседка до пътя и се губи по склоновете на дерето в мокри камъни и туфи здравец. По нея оставените следи от счупени пейки догатват за близкото минало, когато тук е имало посетители.

   Водопад Буков дол и късче златна есен.До скоро. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар