неделя, 16 октомври 2016 г.

Ждрелото на река Енина, Енинска ферата, Мусинска пещера

   Реката над село Енина (Стара планина) е прокопала величествен каньон, който страховито извисява зъбери, скални кули, отвесни стени и заплашителните им сенки като стражи потъват дълбоко в тъмнината. В самото ждрело са прокарани няколко алпийски тура и Виа ферата (път на железата).

   Отдавна ми се въртеше в главата да проиграя Енинската ферата и да погазя в студените води на каньона на река Енина. Ранното септемврийско утро щипеше и не ми се излизаше от затоплената кола, но се разделих с уюта и поех към ВЕЦ Енина по пътеката след пътя в края на селото.

   Покрай този хаос от камъни и дървета, тук-там се провират пътеки към скалните масиви.

  Ждрелото на река Енина наистина е впечатляващо.
    Съвсем скоро пътеката изчезва и стените на каньона се изправят над реката.   Началото на фератата. Преодоляват се няколко вира и стръмен склон до подхода. Фератата не е трудна и излиза на скален ръб, който човек може да провърви до сливане в горски масив с излизане на пътеката Енина-Катуните. В противен случай е добре да има въже за рапел. Аз си носих цели 80 м., но не ми се мокреше повече и затворих маршрута кръгово.

    Реката продължава нагоре и е интересно да се проиграе в по-интересни условия (пролет,есен).
  
   Бая се припотих, за да извадя от раницата тежкия фотоапарат, но гледките си заслужаваха.


   Ждрелото.

   Последният участък на Енинската ферата е най-лесен.

   Продължението на ждрелото предлага красиви водопади...

   След посещение на каньон, е добре човек да релаксира с пещера, затова се отбих и до Мусинската пещера в северна България, която в предно посещение убягна. :)

   Колонии от прилепи живее там.

До скоро. :)

2 коментара:

  1. Разгледал си само 1/3 от красотата на Енинското ждрело.И в най-неподходящия момент без вода.Така е като не се обади :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. :) Целта ми беше Енинската ферата. Относно ждрелото, проходил съм го цялото. :) Най-подходящо време би било сега, когато цветовете са в пик и е най-красиво.

      Изтриване