неделя, 16 октомври 2016 г.

Басарбовски скален манастир, Ивановски скални църкви, Красенски скален манастир

    В едно от посещенията си в района на Русе, се завъртях по вече познати и някои непознати пътеки. Интересни обекти в Природен Парк Русенски Лом са: Басарбовския скален манастир, Ивановските скални манастири-килии и скалния комплекс над село Красен.

   Басарбовски скален манастир. Силно комерсиализирано място, което в последните години загуби чара си покрай масовото присъствие на автобуси, тълпи и мирис на скара. Все пак дъждовната обстановка гарантира за спокойствие, въпреки почивния ден.

   Ивановските скални църкви. Основният обект Ивановски скални църкви също е силно комерсиализиран (обект на ЮНЕСКО) и в посещението ни там, на тесния паркинг се бяха строили 3 автобуса с хора. Имаше и множество автомобили. Избягвам почивните дни, но понякога и това не помага. Е, все пак човек може да навлезе в скалния каньон, където да намери малко уединение и чисти скали. За повече скални манастири съм писал, ТУК. Тогава посетих извън сезона.


   Село Красен. Скалният масив по реката над селото се слави с тъжно минало. Призрачни постройки и ръждясали лампи ме посрещат навсякъде. Табели по скалите и разруха. Гъбарниците в скалите, чувалите със смет и краварниците в настоящето. Хиляди кубици бетон за укрепване на взривените скали, които са ползвани от държавата, за да складират готовата продукция...
   Изкуствени изкопи в стените на каньона.

   Красенският скален манастир, който породи интереса ми да посетя района.


   Частни рибарници. Мястото навява тъга. Носи се миризма на тиня и кравешка тор, скалите зеят грозно навред. От някога кипял живот тук, сега са останали само руините.

До скоро. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар