сряда, 8 февруари 2012 г.

70% Ледоход по река Дунав

     След поредното преекспониране на проблема 'зима', с неразчистени улици, снегонавяване и студ реших да подам нослето навън :). Смъкнах се по Дунава и аз да видя ледоход, все пак срамота да живея покрай него, а да не щракна нещо и от там. Изчаках седмица "по-добрите" условия да се явят и се смъкнах към брега. Трябваше да има видимост, повечко лед и естествено най-важната подправка за хубави зимни снимки - истински студ. Две от слизанията се овенчаха с неуспех. Или имаше мъгла, или ледът беше малко, а сега като че се получи.

   70% ледоход, температура от -15' C с лек ветрец.   Имах си дори компания, бореща се за надмощие над една пръчка. Връткаха се кьопеците по пухкавият сняг в игри и закачки, а....

   ... накрая взеха, че не успяха да я разделят и се сбиха. Какво ли щеше да е ако деляха мен :) ?

   Ще е хубаво да замръзне изцяло, да поснимам пак, дано само не ме чуят какви ги мисля собствениците на кораби, че ще отнеса едни... :).
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

2 коментара:

  1. Готино :) Ледът не се ли движи, нещо на супер-бавни скорости там ?? Аз пак гледам да мажа, нали се сещаш :D

    ОтговорИзтриване
  2. Хаа, движи се и то много здраво, все пак течението е сериозно. Замислях да направя един кадър, сглобка от няколко снимки от статива, може да пробвам привечер и ще покажа :).

    ОтговорИзтриване