вторник, 21 февруари 2012 г.

Стара Планина през зимата

   Месеца е още февруари, а зимната вълна, която ни е заляла, даде поводи за достатъчно ледени изживявания, които ни сполетяха. С тази публикация замислям да завърша писанията си по случките през късите дни на иначе безкрайният февруари. Иска ми се вече да е пролет, водопадите да протекат изпод снежната пелена, а и обилното снеготопене, което предстои ми дава надежди, че пролетта ще се получи интересна, освен ако нещо пак не обърка сезоните, както се случи през миналата есен. За любимите пътеки в Старата ни планина изписах доста, е дойде реда и на нещо по така, а именно какво се случва по смразяващото било, след като навали няколко метра сняг? Случва се това, че разстоянията се преминават два пъти по бавно от нормалното време за изпълнението им през летния сезон. Снега затрупва всичко до такава степен, че дори познатите места изглеждат напълно различни, обезличени, безлюдни и страховити. Тази истински сурова зима допринесе това да се реализира с пълна сила.

   Снимките сами по себе си допълват това, което написах, снегопочистващите машини ще трябва да поработят на пълни обороти.

   Всичко е покрито от сняг и красота.


   Схлупени къщурки са в трескаво очакване на пролетните дни,...

   ...докато зимата твори с пълна сила всякакви ледени скулптури.


'ДОБРЕ ДОШЛИ'
Тривиално заглавие, което смело можеше да е допълнено с информация относно входа: отдолу или отгоре, :) но както се вижда ще да е отгоре.   Силно навяти козирки се държат измамно, в очакване на най малкото затопляне, за да се стоварят с пълна сила по склона.

   Качването по покривите на постройките е по лесно и от детска игра,...

...за разлика от откриването на врати и прозорци на иначе лесно достъпният заслон Орлово гнездо.


   Даже и коминчето не пуши, в бруталните условия на коравата зимна действителност.   За край ще добавя, че сериозно обмисляме да направим един зимен Ботев връх. Дано всичко мине както трябва, че работата през зимата там си е доста сериозна. До скоро с надеждата да се включа с невероятни емоции и от там :).
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

1 коментара:

  1. През твоя обектив зимата изглежда невероятно красива! А в планината тя е в целия си разкош! Прекрасни зимни снимки, възхитена съм! Ще се радвам и на снимки от Ботев връх. Приятен ден!

    ОтговорИзтриване