неделя, 29 май 2011 г.

Пролет в резерват 'Стара река' 2011 - ден 2

   Ден втори предстоеше да ни срещне с нови изпитания, по пътя към връх голям Купен, извисяващ стръмно мощните си скално - алпийски  маси. Върха е като в детските рисунки, наподобяващ остър триъгълник. Пътеката над хижа Левски ни изведе от гората, над резервата, откъдето предстоеше здрав "джумбиш" по камъните до върха.

Времето беше благоприятно, въпреки облачността над върха,...

...а слънцето озаряваше скалите измамно.

Свежестта на тревичките компенсираше донякъде суровия камънак.

За мащаба и тук думите не стигат, снимките също трудно го докосват.

В обратна посока хижа Левски се гушеше в зеленото море.

Очакваше ни изпитание, решихме да оставим пътеката, която обикаля за да излезе на билото, с цел да скъсим пътя и закатерихме като бесни.

Отново в обратна посока - вятъра започна да ни позанася, а тревните туфи засвириха като по ноти.Без малко да настъпя тази хубавица (усойница) , която наказахме със здраво наснимване :) .

Поизнервена нахапа и статива, пускайки отровна течност, която личи по мокрия му крак. Съскането и заглуши и вятъра, което беше знак, че е време да я пуснем.

И поглед назад към зеленото море.


Малък Купен с локвата, на която пият вода полудиви коне.

Голям Купен.

И пак малкия.


Заслужена почивка на 2169 метра и запис в книгата за гости :))).

За миг се изясни и в посока старопланинското било.

На връщане отидохме  до локвата, която се вписа приятно с малкия Купен насреща.

В горния край на резерват Стара река.

Отпочинали заслизахме към Карлово, а Стара река отново ни запримамва, с изумрудените си вирове.

И дяволското си сияние


Месец май се оказа много пълноценен  във фотографски план и в откривателски такъв, с издирването на водопади като Черното пръскало и  Пенчовското пръскало, за което си се радвам тайно, с хубавото за сезона време и буйните води, които хванахме. Понаправихме хубави планински преходи, които не бях планувал дори за миг и с които закривам пролетния сезон за тази година. Вече се настройвам за лятото, пък каквото поднесе :) . До нови срещи.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар