събота, 13 април 2019 г.

Чифлик - рид Тумин дял - връх Кучето - хижа Козя стена - хижа Хайдушка песен

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
Еднодневен преход по маршрута от заглавието, с изкачване до връх Кучето - 1660м.н.в. и хижа Козя стена, през рид Тумин дял и слизане през хижа Хайдушка песен в изходна позиция.


   С тръгване от град Русе, по никое време през нощта и посещение по тъмно на крепост Ковачевско кале (получиха се интересни кадри в студената нощ) край град Попово, уплътних оставащите часове на деня, с пристигане в китното село Чифлик над град Троян в подножието на планината.
   Селото е разположено край бреговете на красивата река Бели Осъм и "облизва" приказните гори на Балкана, на височина от около 800 метра над морското равнище. Липсата на индустриално производство наоколо и големи градове, го правят желана дестинация, за хора, желаещи да си починат и напълнят белите си дробове с чист планински въздух. Лошата новина е, че в типично български стил, всичко се строи като за последно, докато немалка част от постройките, направени за къщи за гости извън селото, вече тънат в руини, защото нямат посетители и не е рентабилно да се поддържат. Концентрацията е в централната част, където са направени големи и тузарски комплекси, и резултатът не закъснява - презастрояване, паркинги, десетки автомобили, пълни контейнери със смет...
   Спрях извън комплексите, забраните са навсякъде и изрично е упоменато, че паркоместата са само за гости.

   Идеята бе да се завъртя кръгово до хижа Козя стена, през връх Кучето, изкачвайки се по рид Тумин дял и слизане през хижа Хайдушка песен. Така щях да видя две хижи, един заслон, два обзорни рида, да изкача връх и да походя по асфалтовия път край живописната река на връщане. Сумарно изминах близо 18 км, с около 900 метра положително изкачване. Добра няколкочасова тренировка в предпролетния ден.
Стълба в гората, рид Тумин дял.
   Скоро излизам пред заслон Дачо Дачев, от който не е останало почти нищо и постройката едва се крепи, устоявайки на времето и стихиите.

   Рид Тумин дял се представи ветровито в този ден. :)

   В подножието на връх Кучето - 1660 м.н.в. Шапка, качулка и една вафла в джоба. Това, заедно с фотоапарата, бяха напълно достатъчно предмети, с които да се чувствам добре в компанията на птици в ниското и ветрове по билото.

  Ветровитото било. Ясно личи посоката на вятъра...

   В ниското е пролет и подлъгвайки се, че няма да има нужда от алпийските котки, имах притеснения по фирнования склон на връх Кучето, но металното въже помогна за безпроблемното преминаване. Всъщност, (не бях планувал този преход) това беше последният ден от десетдневната серия, в която посетих 17 крепости, 2 водопада, 2 пещери, 2 скални манастира, няколко изоставени църкви и куп други обекти, придружени от емоции и красиви пейзажи, с които запълних дните, навъртайки около 2300 км с колата. В последния момент реших да свърна през Троян, а добрата прогноза за времето, реализира този чудесен преход, който се яви и добра кардио тренировка. :)

   Изглед на изток към острия връх на преден план - връх Козя стена.

   Гледка на запад към острите ръбове от хижа Козя стена до хижа Ехо и забуления връх Вежен в далечината зад тях.




   Пътеката за хижа Козя стена, която се крие зад връх Котето на преден план.

   Паметника на загиналия планинар Петко Дачев в местността "Ветровити преслап".

   Хижа Козя стена.

   По пътеката на връщане. Срещнах двама ентусиасти, които преминаваха от хижа Ехо до Беклемето.


   По обратен ред изкачвам връх Кучето (лятната пътека подсича западно върха, имаше 4 снежни, фирновани езика, по които без котки не се преминава безопасно и има риск от подхлъзване, контузия и дори смърт в подобни условия). Отидох до снежните езици, за да видя състоянието им - бетониран сняг и завършващи надолу с отвесни прагове бездни.

   Красивите букови гори на Балкана.


   Пролетта загатва с присъствието си в ниското.


   Тук-там зелени клонки по буките.


   Хижа Хайдушка песен е построена на много тихо и достъпно за автомобили място, но сякаш остава в сянка.


   Наоколо все още има диви и незастроени места, като полянките от следващите две снимки.

   Прекрасни места за палатка, огън в обособени огнища, красивата и чиста планинска река (Рогачева река), която ромоли приятно, в комбинация с пеещи птици и зелени дървета.

   По пътя към центъра на село Чифлик. В далечината назад се вижда острото горско ребро, по което движението е по много стръмна пътека през вековната букова гора. Тъй като слязох кръгово, имах да повървя още 4 км до колата. Тесният асфалтов път не се "радва" на голямо движение и по него се върви спокойно, с елемент на леко слизане. В ниското Рогачева река шуми през цялото време, поемайки стремглаво своя път към следващата река - Бели осъм, в която се влива малко преди Чифлик. На няколко места по пътя са изградени пейки за почивка, а вляво и вдясно - малки къщи и стопанства. Идилия! :)


   Време е за тежката артилерия. Вадя телеобектива при вида на русенското трабантче, паркирано вероятно преди много години, тук. :)

   Луксозните комплекси на село Чифлик. Зареждам с провизии и поемам за залеза към стръмните завои на Беклемето...
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар