вторник, 9 април 2019 г.

Крепост "Петрич кале" - село Разделна

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк   
   Петрич кале е ранновизантийска и средновековна българска крепост, намираща се източно от белославското село Разделна, област Варна. В комбинация с други обекти, скални манастири, крепости, антични градове и руини, се отбихме по пътеката над село Разделна, за да разгледаме шеметните панорами, които се разкриват над скалния масив на крепостта.

   Крепостта е разположена на висока каменна тераса над селото и е част от Авренското плато. Землището е част от община Аврен. До нея се достига през китното село Разделна, като в края на селото се продължава по неасфалтиран път и недобре обозначена туристическа пътека, която на стръмни серпентини изкачва склона през гората. Североизточно от крепостта се намира защитена местност "Петрича", а по пътя към нея има туристическа хижа.
   В края на пътя в селото има красива поляна и силно течаща чешма. Това прави мястото подходящо за палатки и релакс сред природата.

   Излизаме на ръба на скалния венец. Там, на 13 септември 2015 г. е издигнат и осветен метален кръст и е знак на възпоменание на жителите на село Разделна за наводнението от 1 февруари 2015 г.

   Скалният масив разкрива внушителни гледки, стига да се абстрахираме от индустриалния пейзаж наоколо. Множество заводи, пристанище, каменни кариери, железопътни линии с товарни влакови композиции, асфалтови и черни пътища, ветрогенератори.


   Село Разделна. Забелязва се и автомобилът, който е паркиран на широкия селски площад. Има изградени съоръжения за тренировка и малък, ограден стадион. Мястото изглежда чисто, спретнато и поддържано.
   Колкото до красивата гледка. Районът на селото и крепостта не са туристически силна дестинация и е явно, че не се радват на нужното внимание. Пътеката е занемарена, няма маркировка, руините са превзети от растителност и забрава, а човек застанал на ръба, наистина усеща величието на природата и красотата наоколо.

   Пътя към село Разделна.

   Кравите вляво на долния кадър, са като мравки на фона на големите съоръжения на преден план...




   Крепостта е изградена през 5 – 6 век като част от ранновизантийската отбранителна система. В периода на Първата българска държава вероятно е престанала да функционира като отбранително съоръжение, а в землището около нея се изграждат славянски селища. В годините на византийско владичество тя отново функционира, а през Втората българска държава преживява разцвет. Превзета е от османците през 1388 г. През 1444 г. е превзета и разрушена при кръстоносния поход на Владислав Варненчик.
   Данни за Петрич кале има от 1154 г. от арабския пътешественик и географ Мохамед ал-Идриси. Той описва крепостта като "голям, хубав и богат град".
   Крепостта е проучвана през 1970-те години. Същите са възобновени едва през второто десетилетие на 21 век.


   Петрич кале е била естествено защитена от запад и север чрез отвесните непристъпни скали, високи до 35 метра. От изток и отчасти от юг, крепостта била защитена с дълбоки стръмни долове. Достъпна била само от юг, чрез тясна скалиста ивица, свързваща я с Авренското плато. Имала е две огромни правоъгълни кули с размери 11 на 9 метра, на разстояние 50 метра една от друга, запазени до височина от 7 метра. В друга голяма кула, която е защитавала подхода към крепостта, са открити керамика и животински кости.
   Съществуват останки от стена на една от кулите на крепостта, високи 5-6 метра. Има две запазени крепостни стени, също по 5-6 метра. Разкрита е една малка еднокорабна църква, както и гробове около нея. Известни са и жилищни постройки от 11-12 век.
   Разкрити са и различни артефакти като стрели, пръстени, монети, колани, накити, много железни предмети, свидетелстващи за кипял в миналото живот.


    Интерес представлява дълбокия 20 метра скален процеп, ограден от отвесни стени, слизащи надолу в релефа, служили за щерните на крепостта, с вместимост 700 м3. Стари и ръждясали, но масивни стълби, слизат до края на процепа. Усилието си заслужава човек да слезе и разгледа...


   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар