събота, 20 февруари 2016 г.

Калоферски манастир "Рождество Богородично"

   Калоферски манастир "Рождество Богородично" е скрит дълбоко в пазвата на Стара планина. Околността е опасана от живописното ждрело на "Бяла река" и спокойствието тук е гарантирано. До манастира води лош, седем километров път от град Калофер. В близост са интересната екопътека "Бяла река", както и началото на Национален парк Централен Балкан. Слизайки от зимния преход и масива Равнец, манастирът ми се падна, на около пет минути пеш от пътеката и не пропуснах да го посетя. В дните на зимата посетители липсват и това гарантира перфектния завършек на трудния зимен ден.

В двора на Светата Обител. Манастирът е възстановяван множество пъти през годините от 16-и век до наше време. За любителите на този вид туризъм, в манастирът се предлага нощувка в стаи. И тъй като в град Калофер и околността е осеяно с църкви и манастири, човек може да остане и разгледа на спокойствие за няколко дни. Пример за културното богатство е църквата "Света Богородица", както и множество паметници и сгради. Градът е изходен пункт за изкачване на връх Ботев от юг, както и туристическия маршрут до най-високият водопад на Балканите - Райското пръскало-124м.

Църквата на Калоферски манастир "Рождество Богородично". Тя е построена през далечната 1880г. върху основите на старата църква от тревненския майстор Гечо Кънев.

Дворът открива панорамна гледка към връх Ботев, който е първенец на Стара планина и шеметните скални склонове наоколо.

Вековно дърво е надвиснало с плъзнали по сградата сенки в края на деня.

И тъй като женският Калоферски манастир се намира в централната част на град Калофер, е пропуск ако не се отбиете и до там. Той е по-достъпен, защото пътят до мъжкият, както споменах "не обича" автомобилите. :)  

Много от манастирите в България се крепят все още от разрухата, или са в критична близост до нея. Те не са апетитна хапка и в тях не се влагат ресурси, откъснати са и остават в дълбока сянка. За много от тях съм писал в аналогични публикации, тъй като пътувам, посещавам, търся често тези свети места. Такива са Голямобуковски манастир "Животоприемний източник", за който съм писал ТУКМаломаловски манастир "Св. Николай", за който съм споменал ТУК, Шумски (Лопушненски) манастир "Св. Архангел Михаил", Зелениковски манастир "Свети Йоан Кръстител" ТУК.

През май 2016-а година предприемам тази инициатива. Оставената банкова сметка е за доброволно дарение, от което по план да издам пътеводител за Изгубената вяра в България и с парите от разликата по редакция-печат-плюс да извърша дарение за част от местата, които биват стопанисвани в днешно време от възрастни хора. Парите изцяло ще бъдат дарени на няколко манастира, които спешно се нуждаят от това, за да не се разрушат, завинаги! Може да се свържете с мен на e-mail martooo@abv.bg, facebook или на телефон 0877477127.

BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар