събота, 20 февруари 2016 г.

Калоферски манастир "Рождество Богородично"

   Калоферски манастир "Рождество Богородично" е скрит дълбоко в пазвата на Стара планина. Околността е опасана от живописното ждрело на "Бяла река" и спокойствието тук е гарантирано. До манастира води лош, седем километров път от град Калофер. В близост са интересната екопътека "Бяла река", както и началото на Национален парк Централен Балкан. Слизайки от зимния преход и масива Равнец, манастирът ми се падна, на около пет минути пеш от пътеката и не пропуснах да го посетя. В дните на зимата посетители липсват и това гарантира перфектния завършек на трудния зимен ден.

В двора на Светата Обител. Манастирът е възстановяван множество пъти през годините от 16-и век до наше време. За любителите на този вид туризъм, в манастирът се предлага нощувка в стаи. И тъй като в град Калофер и околността е осеяно с църкви и манастири, човек може да остане и разгледа на спокойствие за няколко дни. Пример за културното богатство е църквата "Света Богородица", както и множество паметници и сгради. Градът е изходен пункт за изкачване на връх Ботев от юг, както и туристическия маршрут до най-високият водопад на Балканите - Райското пръскало-124м.

Църквата на Калоферски манастир "Рождество Богородично". Тя е построена през далечната 1880г. върху основите на старата църква от тревненския майстор Гечо Кънев.

Дворът открива панорамна гледка към връх Ботев, който е първенец на Стара планина и шеметните скални склонове наоколо.

Вековно дърво е надвиснало с плъзнали по сградата сенки в края на деня.

И тъй като женският Калоферски манастир се намира в централната част на град Калофер, е пропуск ако не се отбиете и до там. Той е по-достъпен, защото пътят до мъжкият, както споменах "не обича" автомобилите. :)  

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар