сряда, 6 януари 2016 г.

Йордановден в Калофер 2016


   Време е да стартирам Новата година и тук, във фотоблога! :) С Виктор, се организирахме малко преди това и по тъмна доба, след 5 сутринта, бяхме на уреченото място - мостчето над река Тунджа в Калофер, от което най-добре да виждаме какво се случва в студените води на реката. :) Йордановден и Богоявление, дата която всички помним с хвърлянето на кръста, много януарски студ и още повече празнично настроение гравирано с червени вина. Не съм по подобни масовки и тълпите ме докарват на моменти до лек стрес, но реших да се включа и аз. Още отрано имаше хора и всеки дебнеше подходящи за снимане места. Всъщност, не знам дали стратегията е успешна, защото реално може да застанете навсякъде, където сте в близост до реката, но опитахме с изтръпване на всички крайници. Часовете преди изгрев, са най-студени и облаците сипещи пръски януарски дъжд не помагаха особено! :) И тъй като съм лош, понякога си казвам като нещо не съм на кеф, а сега определено ми дойде в повече, щото дойдоха и ми подлютиха деня! ;) :) :) НАГЛЕЦИТЕ от една телевизия, да им правя реклама хич не си заслужава, дали не бяха от Н., че са достатъчно тлъсти, дойдоха в последния момент и се опитаха да ни избутат най-безцеремонно от заетите от нас позиции, под прелог, че излъчвали директно - ами няма лошо, излъчвайте си и без това сте достатъчно облъчени, не спете като бебета до последно, а си заемете позиции, както ние сме направили, отрано. Нещо стана дума за полиция, (пробват с лошо, ако им минат евтините номера, каква ти полиция, да стоим на мост е толкова законно, колкото да си чешем езиците..... мост в нищото...) казахме им да опитат, така и не им видяхме наконтените мутри повече, смешковци...

И малко кадри от масовката наоколо. Подгряващи напитки се подхвърляха от публиката. "Завиждахме" малко! :) :) :)

И същинската част от хорото, бяхме сме смръзнали сериозно, около три часа стоене на едно място! :)

Традицията повелява, юнаците да пият вино цяла нощ на гости в кмета на град Калофер, та нямаше видимо притеснени юнаци от ледените води на река Тунджа! :) Имаше забавяне с хорото, тъй като местните не обичат натрапници при изпълнение на традициите, които почитат от векове, а в хорото тук всяка година влизат групи и от други градове - сега от град Сливен...

Мернах и Тони, приятел от с. Орехово, който почита с Калоферци всяка година хорото и се потапя във водите на Тунджа. :)

Младежът с пухеното яке го отсвирваха яко от фотографската агитка на моста! Влезе си, необезпокояван в центъра на хорото и осра пейзажа...
Сега "неканени гости" в реката бяха с български трибагреник и надпис СЛИВЕН. В отминали години, момчетата от хорото са се местили в друга част на реката, за да си изпълнят на спокойствие хорото.
И малко от калоферската архитектура. Скоро ще се включа отново от района, където са два манастира, с които да допълня колекцията - мъжки и женски Калоферски манастири! :)


Тестовете на новата оранжева батерия - Hahnel extreme hlx-e6, която "бивакува" на земята в палатката четири студени нощи, две от които на сериозен студ и вече направи над 1150 кадъра, се представя блестящо без презареждане и ако може да се вярва на показанията от дисплея на тялото, е на около 40 процента оставащ заряд, което е много добре за батерия струваща два пъти по-малко от "оригинална" такава. Всъщност, може да се каже, че и правя безплатна реклама, защото отидох да купувам двойно по-скъпа оригинална батерия Canon hlx-e6 миналия месец и препоръчаната ми така да се каже "реплика", ме разколеба и се доверих на тестове, и препоръките. За сега се оказва правилно решение, така че някой път аксесоари, които се произвеждат от други фирми, са по-правилно решение, а и е оранжева - любим цвят, което в началото малко стряска, но се свиква с това...
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

2 коментара:

  1. Страхотна публикация! Благодаря, че я сподели с нас, Марти! Честита да е Новата година, все така с хъс и желание да подхождаш към нея! Бъди здрав. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много здраве, късмет и творчески успехи! Дано е успешна и за теб, Гери! :)

    ОтговорИзтриване