вторник, 25 март 2014 г.

Копривщица - Стрелча - връх Богдан


   Средногорието е изпълнено с приятни дестинации, с ненатоварващи маршрути и ниски върхове в красивите горски масиви. Разлятите била и ниски върхове повеждат човек, и са удачни за еднодневни разходки с малко багаж и повече желание. Средна гора, като цяло ми е непозната планина, кракът ми не беше стъпвал там! Именно за това решихме да се разходим неделно в чудесното пролетно време до връх Богдан - 1604 м.н.в., първенецът на Средна гора. 

   Изборът на маршрут беше ясен, покрай приятния ромон на Крива река, откъдето бързо и неусетно се придвижихме с чуруликащите птички и дъха на борова смола. Безброй черни пътища и пътеки водят по билата в Средна гора. Цялата планина е прорязана от тях.

   Местните обитатели в Копривщица вече се радваха на пролетното слънце и позираха гордо в търсене на храна...

   Посоката бе ясна, въпреки оскъдната в началото маркировка и въпросното пресичане на реката. Човек трябва да знае коя река е "Крива река" и да я следва по пътеката. Маркировка се появява по-късно...

   Извивките на долината преминават до множество интересни постройки като това "ранчо", водейки все по-навътре в планината, завой след завой, в която се оказа, че въпреки ниските и върхове ще се навърти солиден километраж. В последствие се оказа, че сме изминали 24 км - 3-4, от които с каруца на стоп! :) 

   След кратко изкачване в борова гора излязохме на обзорно място с изглед към връх Вежен и Старопланинското било.

   Мирис на минзухари и греещо пролетно слънце. Тук легнахме на затоплената трева, за да си починем и съзерцавахме дълго ясните изгледи, които разкриваше Стара планина.

   Съоръженията под хижа Богдан.

   Неусетно стигнахме и до тънещата в разруха хижа Богдан, където също починахме и разгледахме плачевното състояние на едва крепящите се сгради - хижа и бунгала. Навярно в отминали години, поради лесната достъпност в района, е било пълно с летуващи, вероятно вече тази планина е и не особено посещавана, видяхме едва двама човека в топлия почивно-пролетен ден.

   На връх Богдан нямаше панорамен изглед, тъй като се намира в горски масив. Имаше камък с надписани плочки на равна поляна,.....

......както и Катя, която се подвизаваше до котата на върха - 1604 м.н.в..

   За да не се връщаме по същата пътека през долината на Крива река, завъртяхме по съседна такава (черен път), но пушеците от запалени наоколо стърнища, не позволиха да поснимаме в посока Родопите, за сметка на това пък загатнаха за евентуални интересни кадри по сумрак с огнените цветове и извисяващите се покрай тях дървета.

   Интересни места в Средногорието има, има и достатъчно информация за тях, стига само човек да притежава желание и нещата се получават. 

   Интересно е китното Средногорско градче Стрелча, в което тишината и спокойствието видимо вървяха ръка за ръка. Разположено и заобиколено от планински хълмове, параклиси и църкви, на информацията, за които попаднах уж случайно, проучвайки картата на гпс-а.

   Параклис "Света Петка", разположен по възвишенията над град Стрелча.

   Изглед към китното градче Стрелча от полянката с параклиса.

   Вододайната зона в съседство. :)

   Бяхме осведомени и за интересната църква в град Стрелча. Големи постройки се снимат много трудно от близки улички, кадрите нямат "дишаемост", както примерно биха били се получили добре, ако са разположени на голяма площад.

   Храм паметник "Свети Архангел Михаил".

   От цялото безумно щракане извадих само тези два кадъра,.......

...... а и разлаяхме сериозно дворните обитатели от околните къщи, които бяха видимо неспокойни от задържащото се присъствие наоколо, ние - не толкова. :)

   И един фрагмент от църковната постройка - Любов и Вяра.

   Навръщане изпратихме залеза от крайпътен заслон с беседка и маси до пътя, с интересен панорамен изглед към оставащото в ниското градче Стрелча, но така и не харесах позиция за снимане. Катя обаче снима раздялата с мартениците ни, с които окичихме това дръвче. :)

   И обратно по пътя към фотографските неволи. Да се снимат огнени цветове е занимание самотно. Пушеците ни давиха задушливо през цялото време, докато денят отстъпваше място на нощта. Поне наоколо бе топло, в предвид нахлуващия вечерен студ.   Горчиви спомени споделяше гората.

   И облачната феерия в синият час. Умишлено намалих сините нюанси, така кървавите цветове контрастират по-добре.

   Оказа се, че денят ни поизмори. Обиколихме, поснимахме, разходихме се приятно в Средногорските земи. Отпътувахме по тъмно наобратно и така приключи този тих и изпълнен с пролетно настроение ден. :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
   Още интересни публикации и преходи в Средна гора, може да разгледате в следните публикации:

 - Средна гора през есента: Старосел - комплекс "Бяло камъне" - хижа Фенера - връх Фенера - връх Лисец - връх Алексица


До скоро! :)

1 коментара:

  1. Много красива разходка, а снимката на щъркела е уникална! Много зареждащо, поздрави!

    ОтговорИзтриване