понеделник, 17 март 2014 г.

Покрай Курудере

   
   Покрай Курудере звучи малко подвеждащо, но заглавието копирах от албума на колегата Пламен К, защото ми допадна маршрута, както и описанията в него. Сега той в подробности беше: село Габарево - м. Барата - х. Соколна - вр. Саранка - вр. Погледец - вр. Сахранка - вр. Танастепе - Киминчето - Булките под връх Зли връх (Мазалат). Ураганните ветрове, които даваха по прогноза и откритите ръбове на билните части не внасяха яснота как и докъде ще стигнем. Важно беше желанието. Все пак Балкана ни допусна до 1900м.н.в., над които вихрите и снежният вихрещ се ад с отрицателните температури на северният ураган ни свариха до "Булките", малко над които решихме да се върнем. С 25,3 км изминати за 12 часа в зимната планина, преходът се оказа добре натоварващ и зареждащ! 

Началото. Изчакваме Пламен и групата му да пристигнат от Казанлък. Подухваше неприятно, какво ли ни очакваше на откритото Старопланинско било?

И два часа по-късно по пътеката над хижа Соколна.

Катя по пътеката.

Връх Курткая с изглед от юг.

По коловата маркирировка.

Величествените пропасти на Курудере.

Започнаха и проблемните участъци: стръмни склонове с гладки скали под тях и хлъзгавият топящ се в ниското сняг, който не ни помагаше особено.

Към скалите на Погледец ( връх Сахранка, както е даден по някои карти ).

И по тях. Осигурихме Катя на свръзка с Пламен, защото имаше проблеми с котките си през целият ден, ах тези "котки".

Част от ръбчетата се откатерват, друга част се подсичат. Не му е скучно на човек.

Свръзката - Пламен и Катя.

Митко и Йовко пред нас даваха добри фоторезултати с човешкото присъствие по склона.

Ами сега..... :)

Продължаваме към връх Сахранка и връх Танастепе през "Портата".


Тези скали нямат край.


Видимо щастливи, след преминаване на "къдравият участък".

Изглед към Курудере и Розовата долина.

Скалните образувания по пътеката са в изобилие.

Започнаха да се появяват и снежни козирки от навяванията на бурните Старопланински ветрове. Оголеният ръб на преден план е Курткая.

Красоти докъдето погледа се взира.

Облаците догатваха със замазаният си вид за бушуващите във високото ураганни ветрове.

Гънките на билото, по което се движим нямаха край.

И ръбчето Погледец, скалите по които минахме преди час. Изглеждат съвсем небезобидни в условията, в които се движихме.


Отново към връх Курткая и козирките, по които се движим със стиснати в ръцете ледокопи.

Катя и Пламен в свръзката.


Продължаваме към безкраите на Стара планина. Колкото по-навътре навлизахме в планината, толкова по-малки ставахме.


На връх Танас тепе ( Атанас тепе ) - 1875м.н.в.

Дъждомера на връх Танастепе, а в ляво северните подстъпи на връх Зли връх (Мазалат) 2197м.н.в..

По ръба към "Булките" (две скални образувания завършващи с отвеси), едната от които подсякохме с котки и закантване по тревните туфи с ледокопите. Не особено здравословно, но в предвид подветрените скали от юг се оказа краткотрайна почивка от вятъра, който на около 1900м.н.в. ни даде да разберем, че стигането до връх Зли връх ще се окаже под въпрос, а и трябваше да се връщаме на хижа Соколна, където се върнаха останалите защото хижарят щеше да слиза, а част от багажа им остана там.

Пламен по ръба... Подухваше... Вторта Булка откатерихме. Подсичането изглеждаше инфарктно!

И ако може да се добие макар и минимална представа какво се случваше по буреносното било, ето кадър и с по-близък изглед към връх Зли връх, където Балкана вихреше страхотиите, с които се запознахме в прогнозата за времето на предният ден.

Балкана не се шегуваше. Връх Зли връх (Мазалат) 2197м.н.в. и вихрещият се снежен ад по северните му склонове. Вихри, снежни стъкълца от безмилостните вихрушки набиващи се с болка, това предствавление ни показа Балкана в този красив иначе мартенски ден. Ах и тази феерия от постоянно носените облаци с различни форми...

2 коментара:

  1. Благодаря ти!!! :)
    Искаше ми се да стигнем и до връх Мазалат, въпреки че най-оптимистичните нагласи с тази прогноза за времето бяха да изпълним едва половина от маршрута, добирайки се до връх Танастепе (1875м.н.в.). Изпълнихме плана и решихме да продължим и към връх Зли връх (Мазалат) 2197м.н.в., но времето напредна, а и вихрушките над 1800м.н.в. изглеждаха внушително и страховито.....:)

    ОтговорИзтриване