сряда, 16 октомври 2013 г.

Паниците - връх Юрушка грамада - връх Марагидик - хижа Тъжа - Русалийската пътека


   С Пламен К и Катя имахме да се реваншираме на част от описаният в заглавието маршрут, когато зимата в лошо време се наложи да се върнем по средата на  прехода. И така, тръгнахме в ранното съботно утро в средата на Октомври, а то времето едно - чудно, чудно, чак лятно. Изкачването от м. Паниците до връх Юрушка грамада претърпява, около 1300м. денивелация, а с тежките раници и жулещото слънце, хич не беше забавно. Идеята беше да поснимаме по залез от връх Марагидик, после да се отдадем на релакс в хижа Тъжа. Аз реших да взема палатката, която пое бая майни по стръмния безкрай, докото излязохме на връх Юрушка грамада, но после започнах да я боготворя. Оказа се, че в хижа Тъжа събота вечер с джиповете се качвали доста музикални хора, къде кметове, къде баровци, наречени с гръмкото име "адвокати". Панаирът :) беше пълен, което е минуса на леснодостъпните хижи. Чак им се чудя на готини хижари като Румен и Чочо как издържат, но това им е работата на хората...

   Така де, изкачването беше стръмно, но за сметка на това продължително - логото на мазохиста.

   Пламен в подножието на връх Юрушка грамада, беше слязъл малко от север, да позяпа пропастите на Северен Джендем.


   Изглед към горите на резерват Северен Джендем, там пък долу се спотайва и водопад Видимското пръскало, до което може да се слезе от тук с повечко късмет.

   Починахме си и се налапахме с гледки, а после направихме едно безумно слизане по улеите на Юрушка грамада, след което поехме към връх Марагидик, както го оприличават като "клюкарникът" на Стара планина. За пояснение - самият масив на върха е изнесен доста встрани, така позволява изглед накъдето му е кеф на човек, разбира се при ясно време, а мъглите тук са често срещано явление.

   Пламен накипри една огромна скала и го заснех как позира.

   По ръба към върха.

   Улеите на север са страховити.


   Ботев връх, Параджика, Юрушка грамада са върховете по билото отсреща.

   А - Катя. Или казано с други думи "Ииииии изведнъж,......... пътеката свърши". :)

   Цветово есента е обагрила наоколо, пълна шарения. :) След този баир друго равно нямаше... :)

   Един изглед по време на слизането от връх Юрушка грамада към Русалийската пътека. Отсреща връх Марагидик, ясно се отличават и силуетите на къщите в Априлци. А, ето и как изглежда Юрушка грамада гледана от връх Марагидик (Русалка) цък.

   Към Северен Джендем, есента и контражурът се записаха в интересен кадър с меките лъчи на ниското Октомврийско слънце.


   Улеите на Северен Джендем преливаха от скоро падналия сняг, който се беше стопил и напоил всичко наоколо.


   Скални кули, страховити улеи и цветната феерия, вихреща се малко по-надолу, с всичко това може да ни срещне есенния Джендем. Динамично изменящ се от сурови скални зъбери във високото и опасно затревени улеи, завършващи с отвесни скали, от които падат водопади, до приятно оцветени есенни гори под тях. Ех, да имаше и малко мъгла за реквизит, но...

   Поглед към склоновете над хижа Тъжа. Разпънахме палатката на стотина метра над нея и се наспахме като пичове, докато лудницата в хижата взимаше превес. Октомврийската вечер беше буквално топла, хиляди звезди шареха по небосвода, нямаше дори и лек полъх.

   Облаците и пробиващото слънце ме радваха през този ден. Лъчите рисуваха жълтеникави петна.

   Отново към Северен Джендем.

   И връх Ботев.


   Изглед от Русалийската пътека на втория ден към връх Зелениковец, хижа Тъжа и мъглата схлупена над близки и далечни селца.

   Оказа се, че за двата дена сме изминали 32,5 км., но с приятна компания и хубаво време часовете минават бързо.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар