понеделник, 21 октомври 2013 г.

Карлово - Стара река - Рид Хубавеца - връх Малка Амбарица - хижа Амбарица

    Идеята на цялото това ходене беше обмислена предварително много добре, а именно да реализираме втората форумна среща на планинарският форум planina.e-psylon . Очертаваше се да се съберем към 70-е човека по идея на организатора "krasy". Времето типично по октомврийски изливаше порция след порция от контрастна красота. В ниското есента заливаше реки и потоци със стопеният от преди няколко дни сняг, докато цветовете украсяваха всичко това.

Стара река през октомври.

Стара река, около хижа Хубавец.

Нагоре по пътеката. С Катя сметнахме за по-разумно да тръгнем още в петък, въпреки че срещата на форума беше в събота. Щеше ни се да поснимаме есенно по Стара река, времето беше динамично, облаците облизваха мрачното било.

Рид Хубавеца, по който се качихме да нощуваме на заслончето там предлага особено красиви гледки по залез и подобаващо-натоварваща за преодоляване денивелация. Залезът беше мрачен и силно-ветровит, но за сметка на това багрите бяха наситени и поснимахме.

Със заснеженото Старопланинско било и прелестните жълтеникави нюанси на "белите брези" картината беше като в приказка. Вятъра при нас беше силен, на около 1300-1400м.н.в. , дори не ми се мислеше какво е на откритото буреносно било, въпреки че много добре знаех.

Тревите сломени се движеха в посока на вятъра, картината ме завладя.

Стихията горе и спокойната пасторална идилия тук. Времето за мен беше напълно спряло.

Отново към заснеженото било с крещящите цветове на брезички и шипковите храсти.

Почти по тъмно стигнахме заслончето по рид Хубавеца, на което ни посрещна пастира, който наглежда стадата. Помолихме го да останем да пренощуваме, човека беше типично по балкански гостоприемен, почерпи ни чай, разказа ни някоя и друга история. Заслона е перфектно изолиран, учудващо чист, изкарахме в пъти по-добре отколкото в хижа Амбарица. Добре, че както винаги носех палатка. И този път щяхме да спим уютно в нея. Нищо лично, лично мнение, хвала на организатора на събитието krasy -  получи се много приятна и масова среща, но по реда.

След като се събудихме гледката беше още по-весела и от вечерта. Ледени облаци облизваха мрачно билото на север, северняка полъхваше прилично. :)

И по-приветливият изглед на юг с рида Сакарица и заслончето, в което прекарахме нощта.

След като тръгнахме, понабирайки височина мъглата ни налапа от раз.

Отпихме чай от термоса, сложихме шлемовете и очилата и щурмувахме към  връх малка Амбарица, откъдето по Дълги рид да превалим билото в посока север и срещата на хижа Амбарица.. Възлов момент за успеха на начинанието.

Катя по билото.

И пак Катя. :)

Ето ме и мен, доколкото може да се различи кой е. :)


Северно гледката започна да се освежава. Изглед от Дълги дял към Амбарица, след като слязохме от билото.


Връх Марагидик, връх Юрушка грамада и т.н. цялото Старопланинско било, голяма част от което беше все още в мъгла и облаци.

Вечерта хижата се пръсна по шевовете. Имаше хахо-хихи, събрахме се и за обща снимка. Имаше и един бял кон, който изчезна за миг, той пък излапа що сандвичи докопа. :) В суматохата не можах да се запозная с много от хората. В общи линии все приятни и забавни хора. Подготовката беше на ниво, имаше курбан, печката бумкаше до най-близката маса до нея, на която се настанихме в компанията на Пламен К, Катя, Никалаевците от Русе, Иван Гърбев и компания (Вальо, Ферди Мръвката.........) Заразменяха се едни огнени течности в пластмасови бутилки, малииииии. И всеки ха наздраве, та ха наздраве.......

Както споменах, оказа се че варианта спане на палатка е свежа идея. Нямаше вятър, хубавите чували и приятната компания свършиха останалата работа. През нощта се събудих от жега и се наложи да махам част от дрехите. Наспали се, се ококорихме към 6ч., а небето ясно: звезди, звезди, звезди, а кулата на Ботев връх червенееше под звездното небе. Цялото било се виждаше като на длан. Най-красивото събуждане.

Хапнахме набързо със сутрешното кафе и тръгнахме на обратно, чакаше ни дълъг преход и много гледки, съпроводени от приказното есенно време. Кристално ясно и неподправено чисто.


Я, среща. Иван Гърбев ни настигнаха, около връх Амбарица.

И Мирослав.

Пламен К и Мирослав, с който атакуваха успешно Купена, наблюдавахме ги и ги снимахме със зуум-а от рид Хубавеца. Николаевците също се мяркаха на Голям Купен, Иван Гърбев и групата му се отличаваха. Кристална видимост.

Ние както се очерта се смъкнахме по рид Хубавеца, гледката беше коренно различна от петък вечер. Брезичките се радваха на слънчевото време, върховете надничаха с пресният снежец, пасторална есен. Към нас по рид Хубавеца се присъединиха Поли и компания, в компанията на които станахме свидетели на неща, които ги има само във филмите. Йога упражненията, които изпълниха бяха на ниво, а атмосферата с Купените и Старопланинското било идеален сценарий за Холивудска продукция. :)))

А ето ги и тях, почиват и се наслаждават на гледката по рид Ортаборун.


Стара река час по-късно чуруликаше все така доволно, а положението беше по-весело и от пролетта.


:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар