сряда, 27 март 2019 г.

Деветашкото плато - Пещера Гарваница и пещера Стълбицата

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк   
   Деветашкото плато е разположено в Северна България, в полите на Предбалкана. Карстовата местност е изключително богата на уникални природни красоти, сред които почетно място заемат множеството пещери, разхвърляни навсякъде по платото. Голяма част от тях са все още непроучени, има и такива, за влизането, в които са необходими специални познания и екипировка, но в тази публикация ще разгледаме две от по-популярните и леснодостъпни - пещера "Гарваница" и пещера "Стълбицата".

   Историята на района е богата и значима. Започва със заселването на праисторически хора още от Старокаменната епоха, преди около 70 хиляди години. В съвременния свят тук са живели множество знатни личности, дали своя принос за величието на страната ни. 
   От Къкринското ханче в Деветашкото плато, Апостолът е водил революционната си дейност и е намерил смъртта си, борейки се за свободата на държавата.
   Освен прочутата Деветашка пещера, която е била повод за отделни посещения, в района на Деветашкото плато са известни много пропастни пещери и пещерни вериги, в които текат реки.

   Голяма и полуоблагородена пещера е разположена в местност "Гарваница", в близост до асфалтовия път между селата Горско Сливово и Кърпачево. Малка отбивка със стрелки, извежда до уширение насред нивите, от което по изградена система от стълби, се слиза в недрата на пещера Гарваница. Интересно е да се спомене, че тук ежегодно се провеждат културни сбирки, спортни мероприятия и събор "Девет песни от извора", където певчески групи от селата в цялото Деветашко плато възпяват величието на района.
Пещера Гарваница, Деветашкото плато.




  
   Следващото село по пътя е Кърпачево. От центъра му тръгва черен път, който само след няколко километра извежда до следващата интересна пещера - "Стълбицата". Тя е сред най-красивите и уникални пещери в Деветашкото плато. Достъпна е само входната и галерия, която е уникална с проникването на слънчевите лъчи през големия отвор. В дълбочина предлага красиви пещерни образувания, синтрови езера и други интересни гледки.

   В късия пролетен ден, светлината беше далеч от подходяща с последните минути на деня. 
Пещера Стълбицата, Деветашкото плато.
    В подходящи условия и в предходни посещения, сме ставали свидетели и на това. Погледнат отвътре, куполът на пещерата наподобява летяща чиния.

     С отиващия си ден се насочваме към мястото си за бивак над село Крушуна. Вървим по черния път към колата и сенките ни се издължават, докато слънцето залязва.


    Други интересни забележителности в района са: село Крушуна и Крушунските водопади. В последните години, местността, около водопадите е силно комерсиализирана. В миналото не беше така. Изградени са паркинги за автобуси, съоръжения, бариери с входна такса, заведения, беседки, къщи за гости, което определено е плюс за икономиката, но минус за красотата и спокойствието, което предлагаше Крушуна само допреди няколко години...

   Все пак с малко търпение и усет, намираме една малка полянка далеч от тълпите и в близост до пътеката за един по-слабо посещаван водопад и пещера, до които достъпът към момента е ограничен с табели, тъй-като остава встрани от основния обект - Маарата. Съоръженията (мостче, беседка, парапети) не се поддържат и по пътеката човек успява да се наслади на спокойствие и тишина. 

   Привечер с изглед към светещите прозорчета на село Крушуна и очакващите ни на жаравата мръвки със студена бира. :)



   В уханните дни на пролетта, с птици, треви и цветове и други гости са си дошли у дома, излизайки на закуска в ранни зори.

   По пътя.

   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар