сряда, 27 март 2019 г.

Археологическа местност "Градът" край село Крамолин

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
   Село Крамолин е разположено, на около 30 км от град Севлиево. Името му идва от звучната дума "крамола", която означава караница, шум. Вероятно някогашните жители са били шумни кавгаджии, но днес 500-е души там живеят тихо, спокойно и сговорчиво. Привидно всичко е спокойно и времето сякаш е спряло. Това е и селото с най-много певчевски състави в Деветашкото плато - общо пет.
Село Крамолин, Деветашко плато.
   В близост до село Крамолин, на около 3-4 км, се намират останките от археологическа местност "Градът". Оказва се, че в селото няма табели, а за да се ориентирам към черният път, водещ до крепостта, се наложи да попитам местни хора, които ме упътиха. Имах точка в гпс-а, но не и пътят, но бързо се ориентирах в ситуацията тук, пристигайки до обособено място за забавления - хапване, пийване, бивак. Стабилният навес с огнище, маси и събрани дърва за огън, някога се е радвал и на повече посетители, сега сякаш не е често посещаван.
По пътеката
   Интересна е историята на "Градът". Някога болярин построил там замъка си, обграден с високи крепостни стени. 90 метровите отвесни скали, спускащи се към река Мъгър осигурявали естествена защита на замъка и заобикалящите го средновековни църкви. В подножието на скалите са разкрити три пещи за производство на строителна керамика. При направените археологически проучвания са открити добре запазени скали с височина над 3 метра, сводове и основи на църкви.
Крепост Градът, село Крамолин.
   И тук ранната пролет е добър сезон за посещение на подобни места, като крепости, скални църкви и руини - любимо място за змии, смокове и други пълзящи същества в топлите дни, които предстоят. :)
Крепост Градът, село Крамолин.
Крепост Градът, село Крамолин.
Крепост Градът, село Крамолин.
Крепост Градът, село Крамолин.
   Гледката към язовир Александър Стамболийски си заслужава усилията човек да се разходи до крепост Градът. В района са построени множество частни вили и почивни станции, а по-ентусиазираните и подготвени туристи могат да се разходят в каньона на Младенска река, който преминава през множество малки и красиви водопади и се влива в язовира.
Язовир Александър Стамболийски
   Младенска река и част от водопадите, в землището на селата Крушево и Младен, разположени на отсрещната страна над язовира.


   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар