понеделник, 23 април 2018 г.

Зимен траверс на връх Джангала

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

Траверс на връх Джангала - Кулоари, ръбове, лавинарници

   Връх Джангал - 2730 м.н.в. в Пирин планина се извисява величествено над приказни циркуси, сред замръзналите кристални езера, непроходими клекове през лятото и лавинни склонове през зимата. Царство на диви животни... Красивият му, нащърбен като гръбнак гребен, наблюдаван от долината, пръв поема първите слънчеви лъчи на утрото и последен изпраща сините нюанси, преди нощта да погълне планината. Наоколо през зимата е силно лавиноопасно. Портите в района са генератори на лавини, дълбоки кулоари слизат стотици метри в недрата на дълбоката долина. Отново с Делчо, поехме в поредния прекрасен зимен уикенд нагоре в планината... В ниското пролетни птици гласят гори, а над 2000 м. планината все още предлага зимни пейзажи и терен за алпинизъм и екстремни спортове.  

   Използвахме силите си и вместо лифта бързо се издърпахме до хижа Безбог по стръмната пътека, въпреки тежките раници. Малко и уютно заслонче недалеч в долината между великаните наоколо ни приюти за през нощта. Условията с мишлетата наоколо, прегризали старите одеала, далеч не са от най-прекрасните, но гледките наоколо компенсират всичко... Искахме тишина и спокойствие, далеч от Безбог и лудницата в района.

   Скромната ни трапеза на завет. Нощта започна с нахлуването на студена вълна и вятър от долината. Дори виното не помогна и скоро влязохме в топлите спални чували.

   Планински дом.

   Връх Джангал, който наблюдавахме от ранния следобед до през нощта със звездното небе. Оглеждахме склоновете и слушахме с часове сигналите на планината, за евентуални лавини, каменопади и опасности, които да избегнем в утрешния ден при подхода към и от върха...

   Дойде и утрото. Тъмно е. Във фирнованите улеи, които подсичахме с лекота в студените часове, поехме към далечната си цел - връх Джангала. Слизахме и се изкачвахме многократно по тях, докато заревото разкраси планината и ни подкани да закусим и снимаме цветовия спектакъл.

   Подсичаме Джангалска порта, утрото отдавна е зад гърбовете ни. Снегът е бетониран и напредваме бързо към върховия гребен на Джангала.

   Красавецът, но сниман от долината. :)

   Подсичайки клекове, изкатервайки съседен кулоар, бързо излизаме на върховото било. Сянката на Джангала като страж бди над долината. И видео от кулоара. :)

   По гребена към върха.

   На връх Джангал - 2730 м.н.в. Часът е 9:30.


   Слизаме по съседен кулоар. Лавините в долината ни приканват да слизаме бързо и стегнато. Скоро ще се стопли и времето работи против нас.


   Делчо и кулоарите на Джангала. Спазваме необходимата дистанция.

   Линията на подхода.

   Лавините и Делчо.


   Интересни сенки на двама енстусиасти. :)

Пролетната долина.

   Джангал ни допусна, за което му благодарим. :) 

   Още интересни и сходни зимни подходи в Пирин, може да видите в следните публикации:

   - Северната стена на връх Вихрен по тур Кулоара

   - Беговица - връх Яловарника - връх Зъба - зимен траверс

   - Яворов - Разложки Суходол - Каменитица - Баюви дупки - карстов ръб Кончето - зимен траверс

   - Безбог - Лява Кралевдворска порта - Тевно езеро - връх Момини двори - връх Каменишка кукла - връх Каменица - зимен траверс

   - Попина лъка - Спано поле - Башлийски чукар - Синанишка порта

   - Хижа Вихрен - Тодорини очи - хижа Демяница - връх малка и голяма Тодорка

   - Двупосочен солов билет по Джамджиев ръб

   - Стъпалата (Кюнецо) - Каменитица - Баюви дупки - Котешки чал

   - Зимен траверс на връх Джангала
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127


 Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар