неделя, 15 април 2018 г.

Стъпалата (Кюнецо) - Каменитица - Баюви дупки - заслон Кончето - Котешки чал - зимен траверс

   В поредицата от прекрасни зимни дни, двудневно с Делчо, успяхме да преминем през маршрута от заглавието. Зимен траверс от хижа Яворов, през Стъпалата (Кюнецо), връх Каменитица, връх Баюви дупки, заслон Кончето, Котешки чал, Парева поляна, Бетоловото. Малко е спорно предвид априлските дни, дали преходът е чисто зимен, не че това има значение, но горе условията са чисто зимни и по ръбовете са нужни доста умения, екипировка, а и импровизация, спрямо ситуациите, които предлага планината.

   Разбира се, малко хаос в багажника на колата никога не е излишен. :) 

  Направихме разбор на събитието още предния ден и потеглихме в късния следобед на петъка към местност Бетоловото под хижа Яворов. А петъкът тази седмица се падна на 13-о число. :) Черната ми котка - Чара цял ден не ме изтърваше от погледа си. :)


   Изпълзяхме към хижа Яворов на челници след няколко часа път с колата. Хижата беше празна, хапнахме набързо и по леглата. Аз навън на шалте и чувал. Носих ги и реших да ги използвам, освен на заслон Кончето за следваща нощувка, така и тук. Термометърът на хижата показваше 6 градуса и се очерта прекрасна нощ под звездното небе, в подножието на величествените пирински Стъпала.

   Стъпалата (Кюнецо).

   Утрото отдавна е зад гърбовете ни. Станахме към 5ч. Оправихме се набързо и заредени от снощния суджук с бири, захапахме ентусиазирано фирнования кулоар Кюнецо. Аз унищожих малко кроасани и една ябълка, за да редуцирам и без това тежкия багаж. :) Сложили седалки, каски и сечива, раниците сякаш се държаха "по-прилично" върху гърбовете ни. :)

   По кулоара нагоре.

   Излизането в горната част на кулоара. Почти 80 градусово миксово излизане по тънък фирн и скреж по скалите.

   Линията към билния ръб. Предстоеше ни заораване по клека към ръба, който извежда между великаните Разложки Суходол и Каменитица на основното било, по маршрута хижа Вихрен-хижа Яворов.

  Връх Каменитица бързо ни разкри величавите гледки в тази част на Пирин.

   Към връх Каменитица, Пирин.


   По котите на Баюви дупки, Пирин.

   Козирките по Баюви дупки... Място, на което в подобни условия много трябва да се внимава!

   Сякаш доста бързо се издърпахме и до заслон Кончето (Баюви дупки). Алпийското било към Бански Суходол, Кончето и Кутело и прогнозираната по обяд облачност. :)

   А горе, както се вижда по затрупаните врати, не е нощувано от много време насам.

   Привечер от прозорчето на уютния заслон.

   Миг съзерцание по залез и панорама на този величествен пирински свят.

   Утрото и карстовото било от Котешки чал на сутринта. Идеята беше, ако условията позволяват, да преминем по ръба и да слезем през връх Дуниното куче на Парева поляна.

   Котешки чал се източи дълго с острите си и ронливи скатове и слизаше дълбоко към долината в безкрая на Пирин.

   Изгрева с Църномогилски чал на преден план.

   Котите на Котешки чал са предизвикателство през зимата. Един от клиповете от екшън камерата - ТУК. :)

   Но снежните козирки бяха устойчиви, заради студа и вятъра през нощта.

   Траверс по козирките на върховия гребен.


   Поглед към изминатото по Котешки чал.


   И към края му малко преди връх Дуниното куче.

   Изглед към рид Средоноса от Парева поляна. Предстояха два часа във вековни гори и излизане през сечища до автомобилът, който ни чакаше на същото място. :) Дните преминаха вълнуващо и Пирин ни допусна да слезем по живо и здраво, за което му благодарим!


   Още интересни и сходни зимни подходи в Пирин, може да видите в следните публикации:
 
   - Северната стена на връх Вихрен по тур Кулоара

   - Беговица - връх Яловарника - връх Зъба - зимен траверс

   - Яворов - Разложки Суходол - Каменитица - Баюви дупки - карстов ръб Кончето - зимен траверс

   - Безбог - Лява Кралевдворска порта - Тевно езеро - връх Момини двори - връх Каменишка кукла - връх Каменица - зимен траверс

   - Попина лъка - Спано поле - Башлийски чукар - Синанишка порта

   - Хижа Вихрен - Тодорини очи - хижа Демяница - връх малка и голяма Тодорка

   - Двупосочен солов билет по Джамджиев ръб

   - Стъпалата (Кюнецо) - Каменитица - Баюви дупки - Котешки чал

   - Зимен траверс на връх Джангала

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127


 Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар