понеделник, 5 декември 2016 г.

Устремски манастир - Долмен Нъчеви Чаири - крепост Букелон - Маточина, Михалич - скални църкви - крепост Неутзикон - връх Шейновец - Глухите камъни


   Два дни се оказаха малко, за да обиколим граничните райони, около населените места Хлябово, Щит, Маточина, Михалич, Мезек и т.н., но напълно достатъчни, за да заредим душевните батерии и да допълним списъка си с нови посетени обекти и такива за бъдещи пътешествия. Успяхме да се докоснем до крепостните стени на Букелон, Неутзикон и историята, долмени, върхове с панорамни гледки, средновековни църкви, почти недокоснати от човешко присъствие и да направим бивак в присъствието на топъл огън, наденички и хубава компания, а и посрещането на студеното утро в замръзнали обувки заслужава да се отбележи. :)

Долмен Нъчеви Чаири, около село Хлябово, Сакар планина.

Устремски манастир Света Троица.   Бункер край пътя, Сакар планина. Цялата Сакар е белязана с наблюдателни вишки, пунктове със сгради на гранични воиски и поделения, стотици километри ръждясала бодлива мрежа, с които България навремето е охранявала своите граници в присъствието на многочислена армия. Сега останките като призраци витаят наоколо и всичко тъне в разруха, докато всеки може да премине когато и както си поиска през разградените ниви.
Църквата в село Маточина.

Само църковните архиви догатват за кипялия някога живот, тук.


Село Маточина, Сакар планина.

Наблюдателна вишка.

Крепост Букелон.
Скална църква от 10-и век, село Маточина.

Скална църква от 10-и век, село Михалич.

Крепост Неутзикон, село Мезек.

 
Куш Кая (Птичи камък) от връх Шейновец.

Връх Шейновец.


Виновника за нашето гранично приключение. :)   Завършихме обиколката с тракийско скално светилище Глухите камъни.

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар