понеделник, 5 декември 2016 г.

Устремски манастир - Долмен Нъчеви Чаири - крепост Букелон - Маточина, Михалич - скални църкви - крепост Неутзикон - връх Шейновец - Глухите камъни

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
   Два дни се оказаха малко, за да обиколим граничните райони, около населените места Хлябово, Щит, Маточина, Михалич, Мезек и т.н., но напълно достатъчни, за да заредим душевните батерии и да допълним списъка си с нови посетени обекти и такива за бъдещи пътешествия. Успяхме да се докоснем до крепостните стени на Букелон, Неутзикон и историята, долмени, върхове с панорамни гледки, средновековни църкви, почти недокоснати от човешко присъствие и да направим бивак в присъствието на топъл огън, наденички и хубава компания, а и посрещането на студеното утро в замръзнали обувки заслужава да се отбележи. :)

Долмен Нъчеви Чаири, около село Хлябово, Сакар планина.

Устремски манастир Света Троица.   Бункер край пътя, Сакар планина. Цялата Сакар е белязана с наблюдателни вишки, пунктове със сгради на гранични воиски и поделения, стотици километри ръждясала бодлива мрежа, с които България навремето е охранявала своите граници в присъствието на многочислена армия. Сега останките като призраци витаят наоколо и всичко тъне в разруха, докато всеки може да премине когато и както си поиска през разградените ниви.
Църквата в село Маточина.
Отварям една малка скоба, тъй като голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.

   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов
   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127


   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

Само църковните архиви догатват за кипялия някога живот, тук.


Село Маточина, Сакар планина.

Наблюдателна вишка.

Крепост Букелон.
Скална църква от 10-и век, село Маточина.

Скална църква от 10-и век, село Михалич.

Крепост Неутзикон, село Мезек.


Куш Кая (Птичи камък) от връх Шейновец.

Връх Шейновец.


Виновника за нашето гранично приключение. :)   Завършихме обиколката с тракийско скално светилище Глухите камъни.
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар