вторник, 30 август 2016 г.

Свищовски манастири - Сяновски манастир - Айдемирски манастир


   В просторната Дунавската равнина има едва няколко действащи манастира. За някои от тях съм споменал в аналогична публикация, тук. Целта на това пътуване в скучната лятна равнина бе да допълня списъка с манастири, които не съм посетил в този край на България.

   Стартирах от паркинга със Свищовски манастир "Покров Богородичен". Поех по улица "Зло псе". :)


   Псето, което срещнах по алеята беше повече спящо, отколкото зло. :)

   Свищовски манастир "Покров Богородичен". Намира се само на няколко километра от крайдунавския град Свищов в живописна горска местност. Дворът му е поддържан, чист. Добра дестинация за разходка в горещите летни дни.

   С пазач, който напомняше гласовито за себе си.


   В град Свищов след справка с навигацията бързо паркирах и пред портите на Свищовски манастир "Св. Св. Петър и Павел", който съжителства с много сгради и жилищни блокове.

   Посрещна ме малка църквица, вкопана дълбоко в земята и отвън изглежда невзрачно, но вътре нещата стоят по съвсем различен начин.

   Постройката е много стара и има нужда от основен ремонт и консервация на стенописите, за които както спомена уредникът, не достигали средства.

     Духовната разходка продължи в просторната Дунавска равнина с посещение ма Сяновски манастир "Св. Марина."


   Лятната църква към манастирския комплекс.

   И стаята на зимната църква.
 
   Дворът е добре поддържан, както се вижда. Личи си намесата на добрите и трудолюбиви хора, които стопанисват мястото в последните няколко години. Поканиха ме на чай и разказаха истории свързани с миналото на манастира.

   В близост до с. Айдемир и гр. Силистра е Айдемирски манастир "Покров Богородичен".

   Малката му църква е добре устроена и известна с колекцията си стъкленици от цял свят.

   Стъклениците с разпятията. Една от тях е правена в продължение на три години.Много от манастирите в България се крепят все още от разрухата, или са в критична близост до нея. Те не са апетитна хапка и в тях не се влагат ресурси, откъснати са и остават в дълбока сянка. За много от тях съм писал в аналогични публикации, тъй като пътувам, посещавам, търся често тези свети места. Такива са Голямобуковски манастир "Животоприемний източник", за който съм писал ТУКМаломаловски манастир "Св. Николай", за който съм споменал ТУК, Шумски (Лопушненски) манастир "Св. Архангел Михаил", Зелениковски манастир "Свети Йоан Кръстител" ТУК.

През май 2016-а година предприемам тази инициатива. Презентация по темата. Оставената банкова сметка е за доброволно дарение, от което по план да издам пътеводител за Изгубената вяра в България и с парите от разликата по редакция-печат-плюс да извърша дарение за част от местата, които биват стопанисвани в днешно време от възрастни хора. Парите изцяло ще бъдат дарени на няколко манастира, които спешно се нуждаят от това, за да не се разрушат, завинаги! Може да се свържете с мен на e-mail martooo@abv.bg, facebook или на телефон 0877477127.

Мартин Петров Балтаджиев
Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

Няма коментари:

Публикуване на коментар