неделя, 8 февруари 2015 г.

Боровият триъгълник, водопад Петров скок

   Боровият триъгълник над град Карлово, е изкуствено залесена с борове местност, разположена източно над ждрелото на Стара река. Гледан от долината, боровият масив наподобява триъгълник. Навремето според местните жители, е било нужно скалните отвеси да бъдат залесени, поради падащите камъни по ерозиралият склон. Камъните пълнели речното корито, реката излизала от него и създавала неприятности. Източно от боровият триъгълник се намират две малки и по-непознати дерета. Каикчийско дере, за което съм писал друг път и това, покрай което минава едва видима пътечка през боровата гора, което посетих сега. Още със свършването на боровите насаждения, се откриват стръмни и отвесни скали, по които се изливат водите на приятен сезонен водопад. Водопад, който не е обозначен по картите и който ме зарадва сега с приятно количество вода.

   Набрах височина, а град Карлово остана в ниското.

   Водопадът Петров скок от тук изглеждаше малък, но в действителност си беше 20-ина метров скок. Гледната точка изкривява действителността. Водата минава по полегата скала и на три места прави малки и интересни вертикални движения поради релефа на местността.

   Опитах се да сляза от три места в подножието на водопада. В два от опитите стигнах до непроходими и отвесни скали и толкова. Не носех алпийското оборудване, защото не мислех, че ще ми се слиза в подножието на водопада. Стръмен и скрит улей ме отведе в третият ми опит до падащите води. Много усилия бяха нужни за да сляза до замисленото от мен място. Скалите се пързаляха, водните пръски покриваха всичко наоколо...

   На снимката не си личи, но и за тази гледна точка бяха нужни сериозни усилия за да сляза през хлъзгавите скали и да го снимам през тази по-малка каскада.

   Поглед отгоре към едва една втора от водопада. Терена и разположението на скалите, не даваха по-интересен и открит за снимане изглед, затова и се мъчих да сляза до подножието му. :)

   Боровият триъгълник остава вдясно, град Карлово в ниското, а под боровите насаждения, ясно личат ореховите насаждения по откритите поляни в местността Бежбунар. Докато идвах насам, хората вървяха замислени по улиците и надали подозираха, въпреки че са местни за това красиво и скрито място! :) 

   Дните на февруари поднесоха и мирис на срамежливо наболи цветя, въпреки че зимата още не си е казала думата! :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар