неделя, 22 февруари 2015 г.

Земенски манастир - Жаблянски манастир

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк   
   Какво по хубаво от това, след тежък-продължителен преход, човек да посети някой друг манастир и да отмори поглед, и поснима. Връх Руен ме поизмъчи и на слизане реших преди да си тръгна към вкъщи, да посетя Земенски и Жаблянски манастири в Конявска планина. Знех, че са интересни дестинации, а факта, че минавам близо край тях, още повече засили желанието да се отклоня и разгледам наоколо... Заредих отново душевните батерии, един вид! :)

   Земенски манастир "Св. Йоан Богослов". Манастирът се намира на един от склоновете на Конявска планина, в началото на Земенския пролом, на левия бряг на река Струма. Интересни пейзажи има в тази планина, съчетани с множество история, манастири, водопади.

   Уникалната църква в двора на Земенски манастир. Манастирът не е от най-големите и в момента не се обитава от монаси. Църквата е най-старата постройка тук. Обявена е за паметник на културата и в архитектурно отношение, заема особено място на Балканите като представител на кръстокуполната архитектура. Реставрирана е през 70-е години на миналия век.

   Меките цветове на залязващото слънце оцветиха приятно склоновете на град Земен, докато щипещият ветрец полазваше с тъмнината. Стара камбанария в двора, до една от сградите.

   Манастирска чешма в двора и каменната ограда опасваща манастирските постройки.

   В студения февруарски следобед, бях сам тук. В сезона, наоколо е пълно с тълпи и сергии пред манастира, в които хората припечелват, продавайки сувенири. Разгледах на спокойствие и с бърза крачка се отправих към село Жабляно и Жаблянски манастир "Св. Йоан Предтеча" над него.

   Няколко (3) километровата офроуд отсечка взех пеш за малко под час. Имаше опознавателни табели поставени на две места, но по-късно пътеки и черни пътища като в лабиринт потъваха в горските дебри над селото в планината. Без гпс, нямаше да успея да стигна по светло пред манастирските порти. Сградата вляво е сравнително нова и е мястото, където нощува уредникът тук. Това са и последните кадри с Канона, преди да влезе в бокса за смяна на затвор... Предаде се вярната ми машина, след шест години тежка експлоатация! :)

   Част от старите постройки. Уредникът ми обясни, че точната дата на съграждането на храма не е известна. По време на турско робство е бил разрушен, както повечето храмове, манастири, църкви в цялата страна.

   Църквата в манастирския двор. Тя е трикорабна, триапсидна и еднокуполна. В близост има друг интересен фотографски обект - язовир Пчелина и параклис "Св. Йоан Летний" от 14 век. За още манастири, водопади и дестинации, които човек заслужава да види в района, може да прочетете ТУК. :)

   Слънцето бързо се скри и нахлу привичния за февруари студ. Не бях си взел яке, защото реших да бързам и да бягам нагоре, за да стигна навреме тук, преди да затворят манастирските порти за посетителите. И тук, както в двора на Земенски манастир, бях сам.

   Пейзажи по тучните поляни над село Жабляно. Стара ограда, ръждясали високопроходими машини, тучни поляни с мирис на трева...


   Преходът до връх Руен взе своите жертви, втрисаше ме здраво... На бегом стигнах до колата с работещото парно, която претърпя малко козметични промени в един сервиз в град Земен, след като отказа да работи на газ. Със заредена газова бутилка и положително-душевен заряд, поех по тъмните пътища към дома. Ако ви е интересно, ТУК съм описал билните си преживявания по зимните склонове на Осогово планина.
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар