събота, 21 февруари 2015 г.

Кукери - Карлово 2015.

   Да изгоним злото. 

    Не бях присъствал скоро на Кукерски събор и часовете отлетяха неусетно, в почивния ден. Макар, че февруари показа контраст, с редуване на хубаво и лошо време, съботата се очерта топла и прекрасна, за разходка и престой навън. Витае енергия в танците на кукерите. Те са предрешени като зверове, или като типични персонажи - баба, дядо, царят, бирникът... По Сирни Заговезни, (Сирница) кукерите танцуват по улиците, за да изплашат и прогонят лошите сили и да пропъдят студа, а в днешния ден, студът се бе изплашил и температурите бяха извадили стотици хора по улиците в град Карлово.

Успях в суматохата да направя няколко видео клипа - клип 1, клип 2, клип 3, с пресъздаване на атмосферата наоколо, както и да поснимам, макар и трудно, с вписващите се в кадър фотографи и хора. :)

Площадът подскачаше, озвучен мощно от силните звънци, музика и цървулите на приказните герои.


Децата се вписваха и стараеха най-добре, сред възрастните гиганти наоколо...

Обичаят е разпространен в Южна и Централна Европа - и в Румъния, Молдова, Сърбия, Гърция, Македония, Словения, Хърватия... Италианските кукери мамутонес (mamutones) носят черни маски от дърво, чанове на пояса и кожуси. Много близък ритуал се празнува и в Испания. Наречен е Винахера. Испанските кукери се казват зарамакос. Кукери има и в Полша, Унгария, Хърватия и Словакия. Обичаят по нашите земи води началото си от траките, където се празнувал по време на дните на тракийския бог на веселието Дионисий и посрещането на земеделската нова година, свързана със заораването на нивите. 

Кукерството празнува отминаването на зимата и настъпването на лятното плодородие.

Участваха много състави от околните градчета и селца. 

Повечето от маските по традиция са с дървена конструкция. Върху нея се налепят пъстроцветни конци, стъкълца, огледала и други елементи. Цели се маските да са колкото се може по-грозни и по-страшни, за да се изплаши и изгони злото! :) С медни и тучени звънци се засилва още повече влиянието на кукерите. Някои маски имат две лица. Тези маски са символ на добро и зло, които съществуват неразделно във фолклора. Голямо значение на символиката оказват цветовете на украсата. 


Кукеруването е и част от игровия кръг в подготовката за семеен живот на младежа. Традицията повелява, че младеж, който не е кокерувал, коледувал и сурвакарствал не е можел да се ожени и е ставал втора ръка избор за жених.

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар