четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Казанлъшки манастир - Лясковски манастир - Горнооряховски манастир


   Казанлъшкият манастир е възникнал в годините 1864 - 1866. Били изпратени монахини в Русия, за да съберат средства за изграждането му. В днешни дни, манастирът е постоянно действащ и обитаван от монахини, които срещнах при посещението си там. 

   Озовах се пред портите на манастира в студено и неприветливо време, със силен вятър. Розовата долина бе скрита от ниски облаци и свирепото излъчване на февруари.

   Двора на манастира. Жилищните сгради в Казанлъшкия манастир носят белезите на възрожденската архитектура и датират от 19-20век. 

   Църквата е построена през 1866 година с подкрепата на Петербургския митрополит Исидор. Тя е каменна, еднокорабна сграда с две конхи. Строителството и трае цели 9 години и се изпълнява от група дебърски строители под ръководството на майстор Козма.


   С ураганен вятър, снеговалеж и показания от -12 градуса, ме приветства проходът Шипка към следващата ми цел за деня - Лясковски манастир"Св. Св. Павел и Петър". Знаех, че сега е време да направя интересни кадри от паметника Шипка и обледенените оръдия там, но закъснявах, трябваше да се примиря и подминах изкушението...

   Скоро, в късният следобеден час достигнах град Лясковец и Лясковският манастир. Наричан още Петропавловски, той е един от 14-е манастира изградени, около Търново по времето на втората българска държава. Интересна е информацията, около неговото изграждане. Създаден на хълма, на който някога е имало крепост. Именно в тази крепост, е подготвено възстанието през 1895г. за освобождението на България от византийско иго.

   След падането на България под турско робство, манастирът е унищожаван и изграждан няколко пъти.

   Тук убежище са намирали и Апостолите на Великотърновския революционен окръг Васил Левски, отец Матей Преображенски, Иван Панов и Бачо Киро.

   При управлението на Стамболов, Лясковският манастир е превърнат в лудница и после в затвор, в който е заточен митрополит Климент. От 1902 до 1912 манастира е  превърнат в приют за душевно болни. Помотах се известно време с приятната за снимки следобедна и мека светлина, въпреки че измръзвах и не след дълго, тръгнах... :)

   С последни сили стигнах преди края на работното време пред портите на Горнооряховски манастир "Св. Пророк Илия".


   За мое съжаление, матрицата на "сапунерката" далеч не вади качествените изображения, с които до скоро ви радвах с огледално рефлексния Канон.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар