понеделник, 21 юни 2010 г.

Монтана, Клисурски манастир, Згориградска екопътека

   Тази двудневна разходка се оказа доста лека и приятна, спрямо предните хамалогии и преходи. Посещението на Монтана преминава с кафе в централната част на града. Спокойно градче в северозападна България, което изглеждаше доста обезлюдено.


   Оттам в посока Клисурси манастир, за който само бях чувал, че бил много красив.
Сред прекрасната котловина на река Врещица, Ровна ливада и Баките той привлича със неповторимата си природа. Наричат го още духовната перла на северозападна България.
   След като пообиколих навсякъде се убедих, че не напразно му отреждат едно от челните места в класацията по красота , заобиколен на север от Чипровския балкан, а на запад от красивите Тодорини кукли.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Отпътуваме към село Згориград и Згориградската екопътека, която води до водопад Боров камък.

Снимковия материал от екопътеката се оказа непосилна задача, в предвид това, че не носих статив, а и на места беше доста усойно. Не се получи както очаквах, заваля проливен дъжд и със спътниците ми се отказахме да стигнем горната част на екопътеката, където ни очакваше водопад 'Боров камък'. За което в последствие съжалих.Оказа се, че сме били на 15 минути от водопада, а така и така слязохме мокри до кости. Природата невинаги е благосклонна към смелчаци като нас, особено във врачанския балкан :). Ще следва повторно посещение на това място с много снимки :).

До нови срещи, когато ще ви запозная с променливото време на Джендема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар