неделя, 27 юни 2010 г.

Ивановски и Басарбовски скални църкви.

   След пролетните преходи и разходки по реки и водопади, реших да отделя един два дена, за посещение на няколко от скалните църкви по поломието, в природен парк Русенски Лом. Разходки с цел малко почивка и духовно зареждане преди планинските преходите, които бях замислил за юлските горещи дни.
Ще започна с Ивановските скални църкви, намиращи се на около 18 километра от град Русе. Отличават се от другите запазени скални манастирски комплекси в България, с добре запазените си стенописи. Скалните църкви, параклиси и килии са издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон, на река Русенски Лом и са свързани с пътеки и скални стълби.Минавам покрай тях и по пътека излизам на 'обезопасен' ръб върху скалите, откъдето се откриват чудни гледки към каньона на река Русенски Лом.

Не пропуснах да се снимам на ръба на скалите.


Пейзажа прилича на 'лунен' с тези кратери издълбани от природата.


И в посока към пътечката, по която дойдох.

Не се бавих много, запътих се към Басарбово, където църквите също бяха кацнали по скалите, образувайки Басарбовският скален манастир.
Той е уникален най-вече с това, че е единственият все още действащ скален манастир на територията на страната!Поседнах на една от манастирските пейки, а оттам към Русе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар