четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Златица - Спасовото кладенче - хижа Свищиплаз - хижа Тихият кът - хижа Извора

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк   
   Идеята за преход в събота и неделя беше на Ванката, като той ми сподели в кореспонденцията ни нещо за хижа Свищиплаз и град Златица, с някакви си 800 метра денивелация. В началото си помислих, че има температура, а и това се доказваше още повече от прогнозираните дъждове и не добро време, което не беше "най-правилната" идея. :)

   Изкачвал съм се неведнъж до хижа Свищиплаз и връх Свищиплаз, като единият път беше в лют зимен ураган, придружен с много топлина в хижата и горещ курбан, направен от местни, качили се да хапнат и пийнат, затова веднага се съгласих и приех да потретя посещението там, за да си припомня какво е. :) Всеки път гледам подходът да е по различни маршрути, които разкриват прекрасни изгледи във всички посоки от дългите ридове на западна Стара планина. Сега се очерта стандартен преход по река Курудере и слизане през обзорния рид Говедарника. Още по път, около Пирдоп започна да вали, като изглежда сякаш облакът идваше точно от запад. Прехвърлиха се няколко предложения за дезертиране от великия план, но пристигайки в Златица, дъждът спря. Този път и в двата дни, минахме между капките. :)

   Хижа Свищиплаз е построена в близост до главното Старопланинско било, в местността Малката поляна. От град Златица до хижата може да се стигне по два основни маршрута, като единият от тях е този по който се изкачихме по долината на Курудере, а вторият през рид Говедарника, по който слязохме. Има и други "пътеки", които не посмях да препоръчам, защото ушите ми нямаше да чуят хубави слова. :)
Ванката и Краси
   По пътеката. В ниското пейзажът подсказва за предстоящите студено-зимни, ветровити дни, в които топлината на печки и камини, с пушещите коминчета, ще са на почит. :)


   В гората. Като няма цветове за пейзаж, оранжевата тениска на Ванката ще бъде есен. :)

   С влага наоколо и "дочули" прогнозите за дъжд, Саламандрите се бяха разщъкали в търсене на храна.

   Не ме свърташе особено и дръпнах бързо нагоре. След два часа бях на хижата, където побързах да си установя палатката. Скоро се появи и групата. А те - кой хамаци, кой видео клипове, кой дронове над хижата, кой бири. :) С хижаря Мишо побъбрихме и нацепихме дузина дърва.

   Времето отлиташе бързо. Тъкмо се беше свечерило и се започна с тежките мезета. Не можах да повярвам, че Иван извади няколко "комплекта" пържоли от раницата си и къде щеше да ги пече при тези прогнози за дъжд, ако се бяха сбъднали. :) Между другото, като гледам, добро видео се е получило от тази кулинарно-туристическа двудневка.

   В ниското Златица си постила за сън, а нас ни чакаше топлината на печката в хижата.

   Всички забрани им избледняха "Х". Особено спазвахме втората.

   Сутринта носеше мъгли по билото и черни облаци. Въпреки вятъра, спахме учудващо добре. Събудих се само веднъж от тропот на конски копита наоколо и шум от звънчетата им. Помислих си, че е Коледа и излязох от палатката, а там, какво да видя, вместо шейна с елени и подаръци - непрогледна мъгла. :)

   Долината рано сутринта.

   Я, Ванката също изглежда непокътнат след посещението от среднощните коне, които както спомена, били роботи от космоса. :)

   Между другото, долината се променяше динамично миг след миг и светлината създаваше интересни сюжети, заслужаващи си човек да помръзне, наблюдавайки и снимайки.

   Ванката винаги мръзне по тениска, дори през зимата. :)

   Коминът в Пирдоп бълва поредната порция ракови клетки за местното население.


   Слизаме по рид Говедарника, който върти повече, но е обзорен и по него са построени хижите Тихият кът и частна хижа Извора.
хижа Тихият кът
частна хижа Извора
Стадата на Балкана
Катя
Слънчевата долина
 Връх Свищиплаз - 1888м.н.в. в буреносното било.

Иван и Веско
 И прекрасните есенни гори.


   Златна Златица в ниското с прекрасен завършек на един пълноценен уикенд в западна Стара планина.


 Сходни преходи в близки части на планината може да видите в следните публикации:

*Златица - Спасовото кладенче - хижа Свищиплаз - хижа Тихият кът - хижа Извора

*Църквище - рид Заногата - хижа Кашана - връх Свищиплаз - рид Балабанчовица - връх Курбула

*Челопеч - рид Чуговица - връх Челопешка Баба - връх Мургана - рид Диба

*Челопеч - хижа Мургана - връх Мургана - седловина Петте кладенци - връх Челопешка баба

*Село Мирково - връх Баба - връх Марагидия - село Мирково

*Златица - хижа Свищиплаз - връх Свищиплаз - заслон Дюлева поляна

*Буново - хижа Чавдар - връх Баба (Етрополска Баба) - връх Ушите - Чучулски дол

*Пирдоп - хижа Паскал - връх Косица - връх Паскал, в зимни условия
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

 До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар