вторник, 22 ноември 2016 г.

Крепост Кривус и тракийско светилище Карабурун

   Крепостта Кривус и тракийско светилище Карабурун, бяха в интензивните плановете за почивния ден през този уикенд. Като всяка еднодневна разходка в Родопите и тази протече динамично, с хиляди завои и близо 500 км покрай родопски гори, хребети, интересни села и махали, накацали кичозно върху стръмните планински хребети.

   Въпреки, че скоро навлизаме в декември, успяхме да снимаме късче закъсняла есен по път за село Башево, откъдето се подхожда за крепостта Кривус. По пътя Кърджали-Ардино, малка отбивка от село Кобиляне повежда по тесен, но добре поддържан път. Минаваме махалите: Хромино, Богатица, Млечино, Ослец и Горно Прахово.
   Скоро стигаме село Башево, откъдето маркираната пътека ни отвежда до останките на крепост Кривус. В селото времето е спряло и е рай за ценителите на стари къщи и спокойствие.

   Гледката разкриваща се към околните непристъпни хребети и живописните меандри на река Арда е повече от впечатляваща. Крепост Кривус е застинала като пазител върху непристъпния планински скат и отдалеч изглежда като малка точка. Преходът до нея следва стръмно спускащи се пътеки. Губи се няколкостотин метра денивелация, която после трябва да изкачим.


   В близък план с телеобектива. Ако човек се вгледа, в далечината се забелязва джамията на съседно село.

   Останките от крепостната стена.

 Ванката и Катя се появиха скоро и налазиха наоколо. :)

   Късче закъсняла есен.
 
  Пазителката на крепостта. :)

   По обратен ред броим завоите към село Дрянка. Връх Градището също е белязан с история. Там са разположени древни останки от светилище. Тракийско светилище Карабурун, изкачването до което направихме без пътека и не ми се припомня особено. :)


И по обратен ред към дома. До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар