вторник, 30 септември 2014 г.

Водопад Търниченско пръскало

Водопад Търниченско пръскало, по-различният поглед...

    Идеята за водопад Търниченско пръскало в Ачдере възникна съвсем спонтанно, докато мързелувахме неделно в затоплената стая. По-различният поглед дойде оттам, че се покачих "върху" водопада със замисъл да се спусна по него. Дотук нищо толкова интересно, че да заслужи внимание. С пълзене по улея до водопада вляво се излиза над скалите!


   Дебита му обаче, ледените води от първия паднал преди ден сняг и лошите спомени от месец март, когато премръзнах въпреки неопреновия костюм, ми снишиха мераците за да се вразумя и да го карам по-кротко. :) Слизането по скалите над водопада е в камбана, а гледката отстрани спускайки 60 метров рапел до 40 метров водопад, направо ми замъгляваха съзнанието...:) Най-много ме притесни десет метровия участък преди камбаната, ронеха се и падаха не малки камъчета, въпреки че слизах на пръсти...

   Малко по-различен поглед към Розовата долина от мястото, откъдето водите на водопад Търниченско пръскало политат стремглаво в бездната. Като знам как се крепях по отвесните скали, тръпки ме побиха. Горите в ждрелото скоро ще запрeливат в крещящи жълто-червени нюанси и пейзажът ще е като в приказка. :) 

   Един кадър към ждрелото от реката над водопада. В непосредствена близост има малка полянка, която може да приюти една палатка. Мястото си заслужава всяко едно усилие и е невероятно диво.

   С Катя, която изчакваше в подножието на водопада, комуникирахме относно дължината на въжето, дали стига до долу, дали ще сляза мокър или сух, ей такива работи дето ни вълнуваха.:) 

   За разлика от спускането по сухи скали с напълно статичен пейзаж, спускането покрай или във водопад е неописуемо! Динамиката идваща от движещите се води, напълно нестандартния поглед към мястото и адреналина в кръвта. Но най-вече прави впечатление нестандартното виждане и апарата, който стоеше през цялото време на сигурно място закопчан с една камара ципове и катарами в раницата...:) Дошубя ме да го сложа през рамо, а и добре направих. След Камбаната се въртях на въжето и опрях няколко пъти в скалите.
   Равносметката: два-три часа бъхтене и съсипване на екипировка в прекарване на път по сипеите и трънаците, и едва няколко минути кеф. Дългият рапел направо беше нажежил карабинерите и протриващото устройство, въпреки че се спусках изключително бавно. Ако се бях спускал екстремно със сигурност щях да стопя въжето, мога да гарантирам...

   Събрахме въжето и издрапахме бързо на отсрещния скат! С туфи  Балканска чубрица трамбовахме и без това пълните раници. Позяпахме дивото Пръскало, по такива места времето никога не стига! :)

   Ако Октомври се падне дъждовен, както казах пейзажа ще е приказка! Три пъти идвахме Тук в годините, но сега записах на гпс следата най-лесния път за слизане-качване дотук. В предишните Посещения, се измъчвахме по скалите в ждрелото за да снимаме водопадите под Търниченско пръскало, (реката определено има какво да предложи) сега чак ни светна лампата да потърсим някакъв що-годе лесен вариант! :)


   Освен с падащите камъчета по време на рапела, ще завърша историята с това, което ни каза човекът, който ни взе на стоп  по черния път от асвалта до подножието на планината. Разказа ни как точно тук преди години го е нападнала мечка показвайки белезите..... През цялото време подсвирквахме и викахме силно и отчетливо! :)

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар