петък, 2 септември 2011 г.

Суша около село Веселиново - 'водопадите' 'малък' и голям 'скок'

   Тази публикация я пиша по скоро от инат, в предвид това, на което станах свидетел в близост до село Веселиново, около което се намира местност с два водопада - 'малък' и 'голям' скок. Веселиново е  родното село на д-р Желю Желев, за който предполагам са чували всички, в предвид факта, че е бил държавен глава на България. Със съдействието на „фондация д-р Желю Желев“, в местността е изградена екопътека, която води до местността с водопадите. След селото се тръгва по макадамов път, който след 6 километра извежда до табелата при големия скок.

Идеята ми е, не ходете там през лятото, защото вероятността да останете неприятно изненадани е голяма! Аз отидох тогава и видях това. Или мястото, от където трябваше да се излива водата на 40 метровия 'голям скок'. Затова и водопадите в заглавието са в кавички;). Ако нямаше опознавателна табела, на която беше обозначен водопада, нямаше изобщо и да предположа, че точно тук трябва да е той. Виждал съм снимки на това място, когато тук определено е по интересно. Тъкмо повод за още едно посещение, в неопределено бъдеще :).

И в обратна посока, към пътеката по която дойдох до тук. Нищо будещо интерес. Пътят по който се идва е на около двеста метра по нагоре.

След всичко видяно по горе, се запътих и към малкия скок, за който също не таях особено големи надежди, да не казвам никакви дори. И от това място съм срещал снимки, когато дебита е достатъчно голям, за да не допусне любопитните погледи да достигнат мястото зад самия пад, откъдето също снимах в посока пътеката.

И стандартния поглед от пътеката. Това се вижда от нея в посока кризисния пад.

Останах с впечатлението, че тук вода има или пролетно време, или след проливни дъждове. Е поне се разхладих да не съм капо.

Щракнах две снимки и към мястото, където падат водите на 'малък скок'.

Наносите на дървета в коритото на реката доказват, че тук пролетта е доста пълноводно и затвърждават казаното по горе, че ще се идва пак след снеготопенето.

И така в обратен ред през минното поле на Рижкия проход, та до у нас :).

Няма коментари:

Публикуване на коментар