петък, 2 септември 2011 г.

Къпиновски манастир и Еменска пещера

   Смесено заглавие и публикацията, в която ще покажа два обекта, напълно различни един от друг, представящи отново красивите кътчета в България. В стремежа да търсим и откриваме красиви места, сме прибягвали и до посещението на интересни обекти, в близост до основните ни цели. Освен водопадите, към които изпитвам особено голям афинитет, съм привлечен и от пещери и манастири, които търсим и посещаваме, в комбинация и в близост до основните обекти на дадената разходка. Къпиновския манастир и Еменската пещера са едни от тях.

   Къпиновският манастир 'Св. Николай Чудотворец' е разположен на брега на река Веселина в полите на живописния Еленски Балкан. В близост до манастира има малък, но красив водопад - 'Къпиновския водопад'. Снимки от там няма защото пристигнах там по време, когато вира беше пълен с хора и не се заех да ги обезпокоя, с фото присъствието си.

   Затова забих директно към манастира, около който се виждаше това.

   А на самия вход и стенописи, показващи различни сцени от църковния живот.


   Точната дата на съграждане на манастира не е известна, но надпис върху апсидата на манастирската църква съобщава, че още през 1272г. на това място е бил издигнат храм, наименован “Св.Троица”. Според някои легенди основаването на манастира се преписва на цар Иван Асен II. През периода на Второто българско царство “Св. Никола” е представлявал важен религиозен център. С падането на Търново под турска власт манастирът е опожарен и едва в края на 17 в. селяните от близките села успяват да издействат разрешение от турските власти за възстановяването му.

   Както в повечето случаи, така и тук се заплеснах подобаващо и снимах на воля.


   За сметка на това пък в самия двор пропуснах, просто си разглеждах, а и не беше за снимки, извършваха се ремонтни дейности, които осуетиха плановете ми там.

   Оттам право към Еменския каньон, в който се намира Еменската пещера. В миналото е използвана последователно като гъбарник, като склад за узряване на сирене и като част от изградената над нея военна база. От тук започва и екопътека, водеща до дълбините на скалите, където се намира красивия водопад - Момин скок .

   Като се влезе в нея, в посока изхода се вижда това. Нищо интересно. Обедното слънце прегори кадрите, а застоялият въздух набързо ме изведе от тук, в посока дълбините на каньона, около Моминия скок.


   Толкова за сега от Великотърновския край и до нови срещи, когато ще ви запозная с това как водопадите с имена 'малък' и 'голям скок', около родното село на д-р Желю Желев - Веселиново, изчезнаха при появата ми там :).

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар