сряда, 13 октомври 2010 г.

Медвен, водопад синия вир, Жеравна

   Есента настъпваше, а с това дойде и музата ми за есенна разходка с много снимки на място далеч от града . Такива мисли шумяха в главата ми и звъннах по телефона на един приятел, с който половин час по-късно пътувахме за Жеравна. Не бях ходил там, а това още повече засили есенното ми любопитство. Еуфорията е пълна при такива пътувания, в които няма предварителни уговорки, с обикновенно последстващи провали. Те просто се случват! Пътят през Котленския проход беше приятен и лъкатушейки покрай прошарените гори, ни отведе до интересна отбивка, на която се пораздвижихме.

   Жълто-червените нюанси предвещаваха за настъпващата есен.

   Тук някой гордо пазеше скалите.

   Шарени клонки красяха сивите скални маси.

   Сърдитият поглед на лъва ме позамисли, какви ли боеве са се водили по тези места?

   Пристигаме в село Медвен, което се намира в полите на Балкана. Дървените къщи преобладават.

   На два километра от него се намира водопад 'Синия вир'. На времето е носил името 'Чътворец'. Приятна пътечка ни отвежда и до него.

   Спокойствието там цари с пълна сила.

   На места вира е дълбок 8 метра. Червен надпис върху скалите гласи: 'къпането забранено'.


   Разходката ни отвежда до село Жеравна. Тук, като че ли времето е спряло. Спокойствието е навсякъде. Интересно е, че няма стълбове с кабели и жици. Всичко е прокарано под земята. Архитектурата е уникална, изцяло в стила на българското възраждане.

   Разходката по кълдаръма, като че ли ме върна 200 години назад, когато хората са били по добри.   Дори по главната уличка на селцето не забелязахме суматоха.

   Времето наистина беше спряло.

   Един кратък есенен ден изпълнен с хубави моменти :).

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

3 коментара:

  1. Този водопад ми е супер близо, а съм ходил само като малък...срамота :D

    ОтговорИзтриване
  2. Зимата ако позамръзне ще е интересен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Снимах го и зимата и лятото,но мисля,че пролетта е фотографския му сезон:)

    ОтговорИзтриване