понеделник, 16 април 2012 г.

По Великден

Горна Оряховица, Елена, махала Мийковци, хижа Чумерна, връх Чумерна

   Горепосоченият обход се очертаваше да се сбъдне, след замисъла му за изпълнение по великденските празници. Датата 13-ти петък и галимацията покрай изпълнението ни преследваха като някакво заклинание, въпреки старателно обмисления план. 

   След странните изпълнения с транспорта се озовахме и в град Елена. Подранили, поошетахме по опразнените улици, докато изчакаме от София да допълзят Виктор и компания. Такъв бе и плана. Да се срещнем и продължим покрай махаличките в дебрите на планината. Времето хладно, въздуха свеж-планински, чудна комбинация, далеч непозната в родния ни град. 

   Подранихме и имаше време да се разходим по калдаръма. Камбанарията на църквата "Успение Богородично" се показа зад дебелия зид.


Влязохме и в двора, където присъстваше друга атмосфера. 
Отварям една малка скоба на тема манастири, тъй като голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.

   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов
   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127


Свежестта на пролетта допълни идилията в църковния двор.Камбанен звън отекна, поглеждаме часовниците, време е и за кафе. След срещата с компанията и за по още едно, а от там лъкатушещият път ни поведе в свежестта на пролетната планина.

Махала Мийковци, една от многото в района, откъснати от шумната цивилизация и осакатените екстри на 'модерния живот'.

Идилия, спокойствие и пролетна топлина - човек полита, отнася се в друго измерение. Няма боклуци и изнервени шофьори, претъпкани заведения и злобни погледи на освирепелите произведения на мелачката наречена 'град'.

Приятна пътека с усмихнати дървета ни повежда в гората. Следите от пролетната идилия очакват бъдещите дни, а снега напомня за суровата зимна действителност, която върлуваше до скоро.

Показателите на времето достигаха критичните стойности след прекрасното време по ниското, за да затвърдят името на хижа Чумерна и района около нея. Това не ми попречи да полегна в сухата трева и да отморя след двучасовата разходка, с някой свеж кадър, а пролетно ухание на минзухар се понесе навсякъде.

Щеше ни се да стигнем и до върха преди времето да се е сбозило от всякъде. Облаци прелитат ниско, вятъра се усилваше, а и тези прогнози дето все ги познават, не бяха от най-обещаващите. Нямаше много ентусиасти, но се намериха все 2-ма да ми угодят и да се пореем сред бурния вятър по начумереното било.

Не лъжеше, накъдето и да се завъртах ме обграждаха сиви, буреносни облаци.


Времето за разходка се оказа кът, вятъра взе да се усилва, за капак започна и да гърми. Броени минути и поривите на вихъра станаха ураганни. Знак за бърза евакуация от билото.

Все пак и нещо цветно, за контраст на сиво-бурната обстановка, след което право в хижата. Там пък компанията стопли сърцата: смях, веселба и много приятни емоции в дъждовната нощ.

Ранно утро, обстановката не е по различна, гората хладна, свежа, идеални условия за разходка. Смешковците по дърветата се сливат в мъглата,...

... а синкавото сияние долавя шепота на горските обитатели: тролове и сиви джуджета.

Последваха люти шкембета, а час по късно отново в забързания град. Незаменими мигове, подаръка на планината! :)))

5 коментара:

 1. Много хубава разходка сте си направили, невероятни снимки. Сигурна съм, че въпреки всички и въпреки мъглата все пак е било вълнуващо :)

  ОтговорИзтриване
 2. Вълнуващо, динамично и зареждащо! :)

  ОтговорИзтриване
 3. Не съм била по тези места и ти благодаря за виртуалната разходка! Чудесни снимки, както винаги!:)

  ОтговорИзтриване
 4. Чудесна разходка,не съм била по тези места!
  Хубави снимки,зареждащи и вдъхновяващи!

  ОтговорИзтриване
 5. Супер екскурзия и страхотни снимки, браво! Винаги много им се наслаждавам!
  А Елена е прекрасно място, точно след Великден и ние бяхме там - останахме абсолютно очаровани от градчето! Няма друг толкова чист и спретнат български град!
  Прекрасно място...

  Поздрави!

  ОтговорИзтриване