понеделник, 23 март 2015 г.

Съсънка (Котенце)

Параклис св. Иван Рилски - пенсионерски бивак "Тора Бора" - рид Сакарица

   Еднодневната разходка по рид Сакарица ни изпрати по стръмната слънчево-пролетна пътека, в търсене на рядкото и вписано в червената книга цвете - Съсънка (Котенце). 

   Рид Сакарица набира рязко височина и извежда в подножието на върховете Сакарица, Ирелтия и Залъмца. Някъде там, по просторните поляни на разлатите ръбове, расте срамежливото и красиво, защитено в червената книга цвете - Съсънка, известно и с името си Котенце.

   Интересния параклис св. Иван Рилски над град Карлово е фото находка, със запалените свещи и влизащите през шарените прозорци слънчеви лъчи. :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Пътеката криволичи стръмно по каменните пирамидки, стига до водната кула и продължава следвайки острия ръб. Стигаме до следващата находка - пенсионерски бивак Тора Бора! :)

   Има и такива места, а пенсионерът в кадър, се вписа идеално в идиличната картина представена от заглавието. Пенсионерски бивак Тора Бора! :)

   Абстрактни форми по пътеката, непрекъснато примамваха да спираме и вадим фотоапаратите. Пролетта в ниското е факт.

   Излезли на погледно място, се откри гледка към масива Равнец и източния склон на ждрелото на Стара река. Денят бе приказен. Безветрен, с преминаващи пухкави облаци и уханни пролетни цветя. 

   Отделихме се от рид Сакарица без пътека в търсене на рядкото и красиво цвете. И не след дълго бяхме възнаградени за нечовешкото драпане през шипки по заснежените и свличащи ни в нищото стръмни склонове...

   Полутахме се сериозно по обширните подбилни поляни. Популацията на цветето Съсънка, е разположена на малка поляна, скрита прилежно от шипкови храсти.

   Съсънка (Котенце).

   Много красота и нежност струи от облеченото с мъх цветче. Жълтите цветя ухаеха невероятно.   Рид Сакарица на преден план и масивното заснежено било в далечината с Булката и връх Кочмара. Ясно личи стръмния и обрасъл с иглолистни гори източен склон на Стара река. Дотук бяхме направили 800м. възходяща денивелация. Достатъчно натоварване, за да опустошим каквото носихме в раниците! :)

   По този съседен на Сакарица рид, след дълга почивка слязохме бързо в града. А красивото цвете ни изпрати по уханните склонове на пролетната планина. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар