понеделник, 20 октомври 2014 г.

Резерват Червената стена

Село Бачково, Бачковски водопад, връх Червената стена

   Резерват Червената стена е разположен по долината на Чепеларска река и Добростанския рид в западните Родопи. Съхранил е уникално биоразнообразие сред вековните гори на Родопите. Добростанският рид предлага дълбоки долове, сипеи, стръмни била и непристъпни скални стени. Връх Червената стена над село Бачково, на който е кръстен резервата, е с отвесно разположена западна стена, която в часовете на залеза се обагря в червен цвят. Гледката от няколкостотин метровата отвесна стена на върха е шеметна, именно това ни поведе по родопските пътеки в пика на есента!

   Топлината и водният излишък са извадили на показ Саламандрите.

   Бачковски водопад се раздаваше сериозно, обикновено след пролетта почти пресъхва, поради карстовия релеф, а да се види с толкова вода в пика на есента си е чист късмет.

   Резерват Червената стена и западните склонове на връх Червената стена, към който с дълъг 24 километров еднодневен преход се целяхме.

   В началото на резервата.

   Мъгли и облаци се гонят по откритото било.

   А пасторалната картина, в ниското е изрисувала най-умело приказка в пика на есента.

   До аязмото пътеката е превърната в бунище поради "облагородяването" и с масички, пейки, огнища. 

   Оттук нататък, пътеката преминава в скален каньон с въжета и стълби, и навлизаме в дебри от чистота и тишина.

   Засмукали солидно количество височина излязохме от дерето, над горите в резервата по пътеката за хижа Марциганица. Есента е обагрила склонове и гори. Като пушеци обикалят мъгли над деретата.

   Непроходими и диви са дебрите на резерват Червената стена.

   Изглед към Родопите, отвесният от запад връх Червената стена поднася на длан цялата тази красота.   Село Бачково, от което подходихме остава закътано в ниското. Въпреки, че върхът е нисък - 1501м.н.в., пътеката от там започва да изкачва едва от 380м.н.в.

   Хипнотизирани от есенните гори в резервата заслизахме надолу.

   В късния следобед и навъртели солиден километраж, слязохме изморени на пътя. 

   Върховете се виждат от пътя на един хвърлей разстояние, цялата тази красота е толкова близо до желаещите да и се насладят. 
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар