вторник, 4 февруари 2014 г.

Спускане на Рапел по Манастирска река

Спускане на рапел по Манастирска река

   Като цяло идеята за спускане на рапел от скалите, около крепост Аневско Кале не беше особено добра, в предвид всички трънаци и шипки, с които щях да се сблъскам по маршрута там, а и нямаше да успея да си изтегля въжето, без да се заплете някъде, затова наснимах непокътнатия пейзаж, около Калето и се придвижихме към Сопот. Доста забавна история се очертаваше, носене на една камара алпийска екипировка и връщането и обратно. Има и такива дни... :)

В околностите на град Сопот има множество дерета, речни клисури и скални отвеси, от които човек може да прави всякакви опити и установки. Замръзналите скали догатваха, че спускането ще е интересно. Висулките се чупеха при слизането по скалите и падаха надолу по маршрута като натрошени стъкла. Скалите се пързаляха, интересна комбинация при спускане на рапел. Въпреки че самото спускане беше, около 35 метра по данни на въжето :) се установих и слизах бързо и леко, за разлика от предното спускане на рапел по Джафардере, където цялото оборудване и разоборудване на установки, и слизането по водопада ми отнеха малко повече от три часа.

Докато в предните две спускания, използвах самозатягащ прусик за подсигуряване, сега влезе в употреба и скъпият шунт на Петзл - Petzl shunt , за който бях скептично настроен. Устройството обаче работеше гладко и безупречно и спусках плавно без проблем. Въпросното върши работа и за аварийно самоизвличане, в случай че човек не може да слезе до долният край на площадката (може да се използва и т.нар. педал). Това им е плюсът на джаджите, струват скъпо, ама вършат работа.


Времето беше облачно, но реших да слизам със слънчевите очила, че с тези падащи отвсякъде висулки.....Каската е не просто препоръчителна, направо си е задължителна част от цялата схема.
В общи линии горната част преди основното спускане си беше в стил "Беар Грилс" - тръни, шипки, храстчета... "всички екстри", през които прекарах въжето, преди да го хвърля в пропастта. Оказа се енергоемко! :)


Проверка на шунтиращото устройство... :)

И за да се добие представа, за какъв лабиринт от дръвчета и храсти става дума, следващата снимка показва най-добре.


Горната част на маршрута.

********************* :)

1 коментара:

  1. Браво ! , Напредваш !, Продължавай все така ! и Умната !!!

    ОтговорИзтриване