вторник, 4 февруари 2014 г.

Спускане на Рапел по Манастирска река

Спускане на рапел по Манастирска река

   Като цяло идеята за спускане на рапел от скалите, около крепост Аневско Кале не беше особено добра, в предвид всички трънаци и шипки, с които щях да се сблъскам по маршрута там, а и нямаше да успея да си изтегля въжето, без да се заплете някъде, затова наснимах непокътнатия пейзаж, около Калето и се придвижихме към Сопот. Доста забавна история се очертаваше, носене на една камара алпийска екипировка и връщането и обратно. Има и такива дни... :)

В околностите на град Сопот има множество дерета, речни клисури и скални отвеси, от които човек може да прави всякакви опити и установки. Замръзналите скали догатваха, че спускането ще е интересно. Висулките се чупеха при слизането по скалите и падаха надолу по маршрута като натрошени стъкла. Скалите се пързаляха, интересна комбинация при спускане на рапел. Въпреки че самото спускане беше, около 35 метра по данни на въжето :) се установих и слизах бързо и леко, за разлика от предното спускане на рапел по Джафардере, където цялото оборудване и разоборудване на установки, и слизането по водопада ми отнеха малко повече от три часа.

Докато в предните две спускания, използвах самозатягащ прусик за подсигуряване, сега влезе в употреба и скъпият шунт на Петзл - Petzl shunt , за който бях скептично настроен. Устройството обаче работеше гладко и безупречно и спусках плавно без проблем. Въпросното върши работа и за аварийно самоизвличане, в случай че човек не може да слезе до долният край на площадката (може да се използва и т.нар. педал). Това им е плюсът на джаджите, струват скъпо, ама вършат работа.


Времето беше облачно, но реших да слизам със слънчевите очила, че с тези падащи отвсякъде висулки.....Каската е не просто препоръчителна, направо си е задължителна част от цялата схема.
В общи линии горната част преди основното спускане си беше в стил "Беар Грилс" - тръни, шипки, храстчета... "всички екстри", през които прекарах въжето, преди да го хвърля в пропастта. Оказа се енергоемко! :)


Проверка на шунтиращото устройство... :)

И за да се добие представа, за какъв лабиринт от дръвчета и храсти става дума, следващата снимка показва най-добре.


Горната част на маршрута.

********************* :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

1 коментара:

  1. Браво ! , Напредваш !, Продължавай все така ! и Умната !!!

    ОтговорИзтриване