неделя, 19 януари 2014 г.

Каньонинг по Джафардере

   С Каньонинг по речни клисури човек може да се "сблъска" на много места в България. Джафардере обаче и терена там дават една идея в повече от това. Едно особено любимо място: труднодостъпно, прорязано от отвесни водопади и стръмни скални образувания. Януари не е особено подходящ месец за Каньонинг, но тази година природата предложи този вариант. Кокичета и наболи минзухари, приказливи птички по дърветата, положителни температури. Повече от това не беше нужно да се изстреляме рано рано и да подготвим, и изпълним това, което замисляхме в последните дни, че и нощи. Да се спуснем на рапел от "Големият водопад" в Джафардере. Само мисълта за това къде изобщо се намираме в непристъпните речни корита, добавяше поне едно на ум, да си опичаме мозъците.


В някакви общи линии това беше и първият ми напълно самостоятелен рапел, който в комбинация с трудният 35м. водопад, липса на дървета в близост до него за огигуровка и т.н. и т.н., "камбана" в средната му част и хлъзгавите скали в самото начало, не внасяха яснота в ситуацията. Разполагах, с около 3 часа за да слезем по светло и се заех с организация на установката, хвърляне на въжето от необезопасените отвеси, въпреки че бях осигурен за площадката. В общ план да спусне рапел човек по водопад си е голяма тръпка, изпълнена с адреналин в критични нива, изключване от проблеми и "важните ангажименти", но и съвесем небезопасно за подготовка и успешно изпълнение занимание.

И няколко елемента от адреналиновият януарско-пролетен ден.

Още кадри от Джафардере и водопадите там може да видите тук  и  тук

2 коментара:

  1. Браво бе, нямате спирачки! Намерили сте му цаката значи, то иначе не си е работа да му стигнеш в основата на тоя водопад, на много лошо място са го построили :) Сигурно ти е било първия път, когато си се радвал, че няма вода.

    ОтговорИзтриване
  2. Евгени, рапелите са хитро решение да направим нещо съвместно, само да попремине зимата, може да спуснем под Петкановите, където каза имало два по-малки, недостъпни без алпийска екипировка водопади! Вероятно ще са интересни?! Следващото, което замислям е да се спусна до Сувачарското, сега няма да има много вода и ще е изпълнимо! Поздрави!!! :) Поекипирах се с алпийска техника в последно време, че за на лято замислям нещо по-сериозно...

    ОтговорИзтриване