неделя, 19 януари 2014 г.

Каньонинг по Джафардере

   С Каньонинг по речни клисури човек може да се "сблъска" на много места в България. Джафардере обаче и терена там дават една идея в повече от това. Едно особено любимо място: труднодостъпно, прорязано от отвесни водопади и стръмни скални образувания. Януари не е особено подходящ месец за Каньонинг, но тази година природата предложи този вариант. Кокичета и наболи минзухари, приказливи птички по дърветата, положителни температури. Повече от това не беше нужно да се изстреляме рано рано и да подготвим, и изпълним това, което замисляхме в последните дни, че и нощи. Да се спуснем на рапел от "Големият водопад" в Джафардере. Само мисълта за това къде изобщо се намираме в непристъпните речни корита, добавяше поне едно на ум, да си опичаме мозъците.


В някакви общи линии това беше и първият ми напълно самостоятелен рапел, който в комбинация с трудният 35м. водопад, липса на дървета в близост до него за огигуровка и т.н. и т.н., "камбана" в средната му част и хлъзгавите скали в самото начало, не внасяха яснота в ситуацията. Разполагах, с около 3 часа за да слезем по светло и се заех с организация на установката, хвърляне на въжето от необезопасените отвеси, въпреки че бях осигурен за площадката. В общ план да спусне рапел човек по водопад си е голяма тръпка, изпълнена с адреналин в критични нива, изключване от проблеми и "важните ангажименти", но и съвесем небезопасно за подготовка и успешно изпълнение занимание.

И няколко елемента от адреналиновият януарско-пролетен ден.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Още кадри от Джафардере и водопадите там може да видите тук  и  тук

2 коментара:

  1. Браво бе, нямате спирачки! Намерили сте му цаката значи, то иначе не си е работа да му стигнеш в основата на тоя водопад, на много лошо място са го построили :) Сигурно ти е било първия път, когато си се радвал, че няма вода.

    ОтговорИзтриване
  2. Евгени, рапелите са хитро решение да направим нещо съвместно, само да попремине зимата, може да спуснем под Петкановите, където каза имало два по-малки, недостъпни без алпийска екипировка водопади! Вероятно ще са интересни?! Следващото, което замислям е да се спусна до Сувачарското, сега няма да има много вода и ще е изпълнимо! Поздрави!!! :) Поекипирах се с алпийска техника в последно време, че за на лято замислям нещо по-сериозно...

    ОтговорИзтриване