петък, 15 май 2020 г.

Хижа Буковец - Тисовата пътека - Буйновци - Христовски водопад - връх Българка - връх Кутелка

   Два прекрасни дни в източна Стара планина и Сливенска планина с изкачване на върхове, спускания във вековните букови гори на Балкана и много пролетна свежест, зареждаща за нови и нови приключения. Успяхме да заредим батериите по килим от Левурда и да изкачим планинските върхове Българка и Кутелка, от които посрещнахме залез и изгрев... Пихме от хубавата ракия на Митко и брояхме звезди над Сливенска планина!

   Рано е... Студено и сънливо... Буковата гора край хижа Буковец чурулика в тон с птиците, които летят наоколо. Стягам се за красиво спускане по Тисовата пътека. А то ще е допълено от разбита задна шина и пързалка по стръмните и кални пътища, но кефът цена няма. Тази пролет направих наистина блестяща поредица от преходи - в Тревненска планина, Средна гора, източна Стара планина, Сливенска планина. За тези два дни показалецът спря върху хижа Буковец и приказните букови гори, изпълени с аромат на цъфнала левурда. Тисовата пътека слиза през тях и достига прохода Елена-Твърдица, който не е натоварен откъм движение и приятно се кара - нагоре или надолу. Плавните завои пресичат вековни букови гори и усещането е "уау"! :)

   Край хижа Буковец.

   Килим от левурда. За жалост буковите гори и тук не са пожалени. Изсичанията са брутални и горите в плачевно състояние!

   Заигравам няколко панорами със смартфона и поемам в красивата пролетна гора. Катя се разхожда в района на хижата и ме чака.
   Край шкембеджийницата. Тисовата пътека е един малък рай, в който имах късмет да подишам и да се разходя. Животински рай, пролетна свежест, много красота и емоции...

   С колело и при идеално стечение на обстоятелствата, километрите минават бързо. Карал съм близо 10 км за малко над час.

   По пътя. Изминал съм половината разстояние от маршрута, при това учудващо бързо. В добра форма съм, трудно е със старото и грохнало колело, но километрите се стапят все пак...

   В прохода Твърдица-Елена.



   По пътя... Това е резерват "Хайдушки чукар", създаден с цел да съхрани вековни букови гори. Да се надяваме да не бъде поголовно изсечен и птиците продължат да ни радват с песните си!

   В прохода Твърдица-Елена.


   Поглед към спускането и пътищата, по които карах в красивите гори на източна Стара планина.


      Хижа Буковец.

   Час по-късно и с малко разхлада ни посрещна Христовския водопад, който е за по-мързеливите. Намира се близо до пътя...


   Интензивните занимания в последните месеци и години доведоха до това да заприличам на онези, инжектираните пилета в магазините... :)

   Пресичаме дял след дял, села след села. Пасторална е източна Стара планина. Лек ъпгрейд в плана и привечер, по залез, пристигаме в подножието на върховете Българка и Кутелка, които ще изкачим и спим в подножието им на палатка. Сливенска планина разкрива невероятни панорами. Посрещнахме изгрев и залез от върховете Българка (1181 м.н.в.) и Кутелка (1080 м.н.в.), и направихме палатка в подножието на Кутелка.
   На връх Българка - първенец на Сливенска планина.

   Панорамната площадка до върха.

   И Кутелка насреща - острият връх, кацнал като страж над град Сливен. Вляво са Карандила и Сините камъни.

   В подножието на връх Кутелка и град Сливен в ниското. Вляво е Карандила.


   От уютният ни, но ветровит дом! :)

   По залез.

   Към връх Кутелка рано на следващия ден.

   Към връх Кутелка. Панорамни погледи от подножието на върха.

   Малката полянка, приютила автомобила и палатката ни.

   От връх Кутелка.

   Невероятна панорама. Идеи за преходи в сливенския Балкан има много, така че това далеч не изчерпва поводите за посещение.
 
   Един нощно-изгревен поглед към Сливен от Карандила и "сините камъни" от времената, когато мъкнех тежката фоточанта... :)
"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар