понеделник, 14 април 2014 г.

Цветница - седмица на манастирите


   Афинитетът, който изпитвам на тема манастири и крепости не се разкрива с нищо, тъй като голяма част от свободното време прекарвам по планини и преходи в България. Това обаче е факт и именно красивите празници преди Великден нашепнаха за запълване на определени липси в земите на Предбалкана с посещение на манастирите там...

И поехме по лъкатушещите пътчета, с приказна зеленина и свежестта на пролетните дъждове. :)

Забраната на входа при манастира е ясна и точна, тъй като в близост до него тече река... :) За мен тя би звучала по следния начин: "Забранено е влизането в двора с неопренов костюм"

Килифаревски манастир "Рождество Богородично".

Църковен двор - Килифаревски манастир.

Старият гредоред е съхранил частица от историята.

Гръмотевици и светкавици продират небето, нарушавайки тишината на разходката.

Скътани в гори и хълмове, манастирите в Предбалкана имат неясно и тежко минало след множеството опажарявания и разрухата, през която са минали във вековете. Неусетно пътят ни отвежда до следващия манастир.

Плаковски манастир "св. пророк Илия".


Църковния двор на манастира.


Пролетната зеленина там. През целият ден свежестта ни придружаваше. Ту преваляваше, ту спираше...

Буреносното небе изнасяше светлинно шоу от милионите волтове електричество вихрещо се във висините.

Идилия!

Близко до Плаковски е и Къпиновски манастир "св. Николай Чудотворец".

Къпиновски манастир.

Спокойствието в двора с нищо не догатва за строежа на заведения, ресторанти и луксозни паркинги в съседство от там.

Водопади и дълбоки вирове в близост до манастира примамват "туристи" и предприемачи строители...

Къпиновски водопад. Седем-осем метров водопад, който се вписа прилично, макар и с клиширан преден план от пролетни цветя.

Вирът, който се пълни доволно под водопада е повод за строежи и комплекси в съседство, поради наплива на хора в летните горещини тук.

Вир след вир реката следва своя път.

И отново - Къпиновски манастир, църковната постройка в двора с красиви и запазени (вероятно наскоро реставрирани) стенописи.

Както навсякъде, така и тук имаше интересни табелки с написани забрани по тях - "Не късайте цветята!". Посещението на манастира преди години ми разкри само скелета и ремонтните дейности тук. Сега беше спретнато и тихо.


Близко е и село Присово с некомерсиализирания манастир там...

Присовски манастир "св. Архангел Михаил". Посреща ни любезна жена и завързано на синджир лаещо куче...

Тънещите в разруха постройки и упадъка там догатват за липсата на инвестиции в района за "туризъм" - заведения и кръчми!

В храма - разруха!

И петия поред манастир, един от десетките в района заобграден от величави скали, високи зидове, охранителни камери и бодливи заграждения с телове. 

Патриаршески манастир "света Троица".Обстановката, около манастира.

Приятните съоръжения накацали по скалите там.

Весели празници на всички християни! Нека вяра и доброта ви съпътстват в живота! Надявам се да съм създал малко предпразнично настроение и трепет в сърцата ви с тези снимки! :) Моите публикации в търсене на вярата са силно контрастни.

3 коментара:

 1. Създаде много красота със снимките си, Марти! :)
  Но не мога да не споделя отношението си към Българската църква в момента... Едва ли някога е властвал този разрушителен свят по тези места. Сега, макар да знам, че има и нещо чисто, то "другото" ми боде много повече очите... Както и да е, мое мнение.
  А в последния манастир... Май съораженията са поперчили да го видите отвътре, или греша?
  Иначе Предбалканът е страхотен, благодаря ти! Светли празници ти желая! :)

  ОтговорИзтриване
 2. За последният манастир имаше заграждения и опоменати забрани за снимане, разходка на кучета, подходящо облекло и т.н. и т.н. Ние обаче закъсняхме и отидохме в извънработно време. Обиколихме в горите от двете страни на манастира, стигнахме и до скалите, но никъде нямаше чист изглед за да снимаме (обрасло с храсти, дървета.....) Направи ми впечатление обаче, че все едно посещавам затвор, а не манастирска обител. Имаше една камара охранителни камери, високи зидове..... няма лошо, частна собственост! За останалите 4 манастира с пълни сили важеше максимата: отдалечен от кръчми-ресторанти - западнал и тънещ в разруха, в близост до такива - поддържан и охраняван А, междувпрочем мацките, така де "монахините" от Патриаршески манастир "света Троица" дойдоха с една готска колица. А аз им се радвах, радвах, радвах! Няма лошо! :) Поздрави и на теб и изпълнени с красота, и уют празници!

  ОтговорИзтриване
 3. Пожелавам ти весело изкарване на Празника

  ОтговорИзтриване