петък, 22 април 2011 г.

Природен парк Русенски Лом

   Природен парк Русенски Лом е един от десетте природни парка на България. Споменавал съм вече, че съществуват много приятни места за разходка, сред природата по поречието му. С настъпването на пролетта реших да прескоча за два дена до големия скален Нисовски манастир, който се намира на 6 километра от пътя Нисово - Сваленик, по пътека виеща се покрай река Малък лом. Манастира не е от често посещаваните в раьона, заради отдалечеността му от пътя и мястото като цяло е девствено. Времето се очертаваше да е приятно за сезона, което беше предпоставка за първо палаткуване, за тази година. След подготовка на екипировката и зареждане с провизии запалих колата, и с един приятел потеглихме натам.

Броени минути след навлизането в парка пейзажите започнаха да изобилстват, а ниското пролетно слънце и чисто синьото небе прибавиха свеж вид на кадрите които заснех.

Зеленинката наоколо допринесе за доброто настроение, разкривайки цветовете на настъпилата пролет, а тонът на птиците ни съпровождаше през цялото време.

Едно такова зеленооо, на моменти ми идваше да го захрупам :))).

Въпреки цвета си рекичката допълваше зелената приказка, с приятното си ромолене.

Неусетно пристигаме на голяма полянка, около която високо в скалите природата е изградила скални ниши с големината на стаи, които на времето са били използувани за манастир.


Снимката е от миналата есен, когато бях тук за първи път. Незнам защо сега не се наканих да я повторя, но в пролетен вариант.

Покачихме се и до скалните ниши по 'стъпала', благодарение на осигурителни въжета закрепени към стените, без направата на които качването би било екстремна задача.

Отгоре се разкрива приятна гледка към реката и природата на парка.

А ето и синеещата се палатка, която предварително разпънахме за да спим в нея.

Въпреки топлия ден с температури гонещи 20 градуса, вечерта се очертаваше да бъде хладна, за което пък се погрижи огъня който стъкмихме.

На него станаха чудни шишове, в допълнение с бутилка вино :). Привечер се спусна хлад, а температурата през нощтта падна до около нулата, съдейки по замръзналия конденз. Новия трисезонен спален чувал на Lafuma-Patroul, с който разполагах се представи блестящо, с комфортна за спане температура от -2'C. Принципно съм много зиморничав и очакванията ми от него не се оправдаха.
Единственото в съня си стреснах от силен крясък на птица, който прониза тишината.В последствие разбрах, че в парка гнездят 110 вида пернати. С две думи не ни беше скучно :).
Пълната лудница настана около 4 часът след полунощ, когато всички птици наоколо решиха, че не им се спи и нарушиха и моя сън. Все едно присъствах на концерт. Ослушах се и за около половин час различих над 20 различни 'мелодии'. Послушах си и се унесох.
Събудих се около 7ч. и изкочих от чувала, за да повторя снимките от манастира. Покачих се до горе, понащраках и се върнах да си доспя.

Това дръвче буквално растеше от скалите.

Цялата природа се крие в детайлите, това си мислех докато разглеждах едно дърво, откривайки един паяк с маскировъчна окраска.

След събиране на лагера си хванахме обратния път и право към прашния град.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар