петък, 22 април 2011 г.

Природен парк Русенски Лом

   Природен парк Русенски Лом е един от десетте природни парка на България. Споменавал съм вече, че съществуват много приятни места за разходка, сред природата по поречието му. С настъпването на пролетта реших да прескоча за два дена до големия скален Нисовски манастир, който се намира на 6 километра от пътя Нисово - Сваленик, по пътека виеща се покрай река Малък лом. Манастира не е от често посещаваните в раьона, заради отдалечеността му от пътя и мястото като цяло е девствено. Времето се очертаваше да е приятно за сезона, което беше предпоставка за първо палаткуване, за тази година. След подготовка на екипировката и зареждане с провизии запалих колата, и с един приятел потеглихме натам.

Броени минути след навлизането в парка пейзажите започнаха да изобилстват, а ниското пролетно слънце и чисто синьото небе прибавиха свеж вид на кадрите които заснех.

Зеленинката наоколо допринесе за доброто настроение, разкривайки цветовете на настъпилата пролет, а тонът на птиците ни съпровождаше през цялото време.

Едно такова зеленооо, на моменти ми идваше да го захрупам :))).

Въпреки цвета си рекичката допълваше зелената приказка, с приятното си ромолене.

Неусетно пристигаме на голяма полянка, около която високо в скалите природата е изградила скални ниши с големината на стаи, които на времето са били използувани за манастир.


Снимката е от миналата есен, когато бях тук за първи път. Незнам защо сега не се наканих да я повторя, но в пролетен вариант.

Покачихме се и до скалните ниши по 'стъпала', благодарение на осигурителни въжета закрепени към стените, без направата на които качването би било екстремна задача.

Отгоре се разкрива приятна гледка към реката и природата на парка.

А ето и синеещата се палатка, която предварително разпънахме за да спим в нея.

Въпреки топлия ден с температури гонещи 20 градуса, вечерта се очертаваше да бъде хладна, за което пък се погрижи огъня който стъкмихме.

На него станаха чудни шишове, в допълнение с бутилка вино :). Привечер се спусна хлад, а температурата през нощтта падна до около нулата, съдейки по замръзналия конденз. Новия трисезонен спален чувал на Lafuma-Patroul, с който разполагах се представи блестящо, с комфортна за спане температура от -2'C. Принципно съм много зиморничав и очакванията ми от него не се оправдаха.
Единственото в съня си стреснах от силен крясък на птица, който прониза тишината.В последствие разбрах, че в парка гнездят 110 вида пернати. С две думи не ни беше скучно :).
Пълната лудница настана около 4 часът след полунощ, когато всички птици наоколо решиха, че не им се спи и нарушиха и моя сън. Все едно присъствах на концерт. Ослушах се и за около половин час различих над 20 различни 'мелодии'. Послушах си и се унесох.
Събудих се около 7ч. и изкочих от чувала, за да повторя снимките от манастира. Покачих се до горе, понащраках и се върнах да си доспя.

Това дръвче буквално растеше от скалите.

Цялата природа се крие в детайлите, това си мислех докато разглеждах едно дърво, откривайки един паяк с маскировъчна окраска.

След събиране на лагера си хванахме обратния път и право към прашния град.

Няма коментари:

Публикуване на коментар