вторник, 23 юли 2024 г.

Панорамна площадка Комин дере - град Лъки

 Панорамна площадка Комин дере - град Лъки


   Панорамната площадка Комин дере, се извисява и дарява с гледки високо над родопското градче Лъки... В непосредствена близост до нея, са построени няколко красиви беседки, а интересното име Комин дере, произлиза от едно от деретата с рекичка, което е отбелязано на картата, като Комин дере. Не е ясна причината за построяването на тази панорамна площадка, освен може би, че са усвоени средства по някакъв проект, но мястото сякаш не се радва на особена популярност... От Лъки, тръгва много тесен и много стръмен асфалтов път, по който реално може да се стигне почти до самата площадка, но има и маркирана пътека, по която пеша да се разходи човек... Има няколко къщи в малката махала Брайковица и по пътя е вероятно да се засече човек и с друг автомобил, като разминаването е почти невъзможно, пътят е широк, колкото за преминаването на един автомобил... Затова е по-добре пеш човек да се качи и да усети мястото... Денят не даваше особени изгледи за посещение на каквито и да било обекти, и сякаш трябваше да се прибираме, а и жегата започваше да се усеща, но се разходихме до Комин дере, за да си изпием кафето. После, заглеждайки от тук към скалата Станчов камък, го запълнихме с доза екстремизъм, дъждовни свади и падащи наоколо мълнии, в ранния следобед, подгизвайки до кости от пороят, който ни връхлетя... На майтап подхвърляхме, как ще се качим за под час до Станчов камък, както се случи с 450 метровата денивелация до панорамна площадка Върхът край село Могилица в предния ден... Красиви хоризонти се разкриваха там, а и от други панорамни площадки в Родопите (Орлово око, Вълчи камък, Дяволската пътека), които съм подценявал в годините и не съм посетил още, но това се случи в следващите дни... :)


   Панорамен изглед към Родопите от панорамна площадка Комин дере. Насреща е връх Станчов камък, с който се позабавлявахме в следващите няколко часа (острия гребен вляво на кадъра)... Вдясно е връх Чуката, също с интересен поглед към околните била, долини и селца, който се разкрива от върховата му точка... Интересно е как толкова ниските върхове, дават такива широки и дълбоки изгледи, но те така - Родопите са това... :)
Към Станчов камък от панорамна площадка Комин дере.

   И гледката от връх Станчов камък към Комин дере, което почти не се забелязва (малкото жълто-зелено петно с беседките, по билното ръбче вляво на кадъра, над градчето)... Човек просто трябва да има по-голямо въображение и да ги изкачва - едно след друго... :)
От Станчов камък към Лъки и Комин дере...



Станчов камък...



Няма коментари:

Публикуване на коментар