вторник, 7 декември 2021 г.

Попови ливади - връх Свещник - връх Ушите - връх Муторок - Благоевград

 Попови ливади - връх Свещник - връх Ушите - връх Муторок - Благоевград

   Озовахме се късно следобяд по прекрасните поляни над Попови ливади (Папаз чаир) над град Гоце Делчев. Пътят и денят ни са дълги и изморителни след куп работни седмици, съчетани с планини и пътешествия в почивните дни... Планината Пирин предлага туристически маршрути, като сега планувани бяха върховете от заглавието - Свещник, Ушите и Муторок. Прогнозата в деня е за дъждове, които да спират и хубав, слънчев следващ ден, преди навлизането на Средиземноморски циклон и носените от него дъждове и снегове. Бързо намираме познатата поляна, с изглед към Ореляк...


   Не се размина на скарите... А новото домашно вино е екстра качество...


   Поемам по тъмно сутринта, за да изкача връх Свещник. Мерак ми е да зърна панорамите към Ореляк, гръцките планини и граничните Беласица и Славянка (Алиботуш).

   Яко се вихри сеч, прокажена и жестока...

   От приказните прогнози за времето за днес (слънчево и ясно) не съм изненадан. Пирин е капризен и понякога "Не дава"... В отминало приключение изкачихме връх Ореляк, от който гледката е поразителна.... Насреща тогава видях близките върхове (Свещник на преден план и вляво Ушите и Муторок). По билото, пътеката преминава през изключителни гори от бял бор и смърч, в които човек спокойно може да се изгуби и захласне. В близкото минало е прочистена пътека и с добра маркировка, нямах проблем да се справя и без гпс в мъглата (с много малки изключения).


   От връх Ореляк към снежното било на Пирин. Върховете, ако не сбъркам някои, са: Голена, Куклите, Зъбът, ЯловарникаКаменишка кукла, Каменица, Хамбарташ, Демирчал, Ченгелчал, Полежан...
   Изглед към върховете Свещник, Муторок, Ушите от Гоцев връх - пъвенец на планината Алиботуш.

   Качих се бързо до върховата кота на връх Свещник (1975 м.н.в.) по червено-бялата маркировка, а слязох кръгово през зелено-бялата. Добро натоварване с тежките зимни обувки за старт на сезона. Върхът не е особено популярна дестинация. Свещник е вторият по височина връх на Южен Пирин. Издига се на главното планинско било и има конусовидна форма със стръмни заоблени стръмни склонове. Разположен е южно от седловината Попови ливади (Папаз чаир) и северозападно от връх Ушите, с който се свързва с добре изразена седловина, наричана от някои Сухото езеро.



   Два часа по-късно стъпих и на връх Муторок (1970 м.н.в.). Той е първенец на южен Пирин. Неправилно е връх Свещник да бъде посочван за първенец, защото е малко е по-нисък... Надничах от пропастните ръбове и в очакване на лъч светлинка и слязох бързо в долината, където слънце печеше. Капризните била бяха покрити с вихрушки през целия ден.




   А долу какво? Слънце пече... Бях се смръзнал и на почит са гроздовите еликсири... 700 километра с автомобила показа тоталът, куп емоции, изкачени върхове и "г.з път да види", както се казва... :)



   Благоевград на следващия ден.


Няма коментари:

Публикуване на коментар