понеделник, 5 юли 2021 г.

Крепост Чертиград - село Ямна - село Рибарица - река Заводна - село Разлив - крепост Боровец

  Крепост Чертиград - село Ямна - село Рибарица - река Заводна - село Разлив - крепост Боровец

   Първият ден от нашето пътуване бе белязан с път до обектите, които посетихме и преминаване през някои тежки проходи и пътища, придружени от завои, дупки и срещи с диви животни... Тествахме новата декатлонска палатка и "букет" от гъби... Но, като за начало трябваше добре да се подготвя! Попаднах случайно или неслучайно на информация за тракийска, антична и късноантична крепост Чертиград, която се намира на 3,5 км североизточно по права линия от центъра на село Ямна. Били сме в района и друг път. Дивни и скътани дерета, склонове, гори, усои, водопади, манастири... Разглеждайки снимки, се оказа, че мястото сякаш има потенциал да влезе в топ 10 на красиви и обзорни преходи до подобни забележителности. В допълнение на всичко това, денят се представи повече от динамично и предложи лек и разхлаждащ дъжд, вятър и слънце. Като бонус и положили допълнителни и немалки усилия, бяхме възнаградени от стръмните и хлъзгави склонове на смесените гори в района - с гъби, билки, горски ягоди, та и боровинки... Крепостта Чертиград е изградена върху естествено защитен скалист връх, който представлява късо отклонение от главното вододелно било между Черни Вит и Стара река. Други големи крепости в региона са -„Урвич” при с. Боженица, ”Боровец” над Правец и "Острома”. Посещавани от нас в предни приключения... Стратегическото местоположение на крепостта е позволявало пряка и визуална връзка към останалите! Сериозни отвеси се вихрят отвсякъде, а човек надникне ли към ветровитите пропасти - свят му се завива... От север изток и юг се спускат стръмни, недостъпни, почти отвесни, високи около 100 метрови скали. Единствената достъпна страна е от запад-югозапад, като е свързана с основното било с малка седловина. Пътят към крепостта е бил преграден от двойна крепостна стена, като от външната стена не се забелязват видими останки, но камъни са разхвърляни навсякъде. Гмуркаме се смело в приключението и поемаме в прохладните гори с бодра крачка...


   Поемаме по стръмен черен път. Идилия е, навсякъде. А пътеката за крепостта следва стари и нови маркировки по маршрута "По стъпките на Бенковски". Село Ямна е малко село, но махалите му са раздалечени на няколко километра. Може да се подходи от долната или горната.



   Приказна смесена гора и даровете и... Първо качество е тази потайница... В приказките я срещаме точно така представена...



   По билото.


   Невероятни панорами изникват в по-високата част от планината. А и денивелация навъртяхме по вертикала с тези забежки из горите... По централното Старопланинско било се излива динамика - облаци, вятър, дъждове...

   Приказка в гората.


   И свенливи табели, оказващи вярната посока...

   Бинго! Плантации от боровинки и то не къде да е, а в гората... 

   В подножието на крепостта е изграден заслон Чертиград. Положени са много усилия и внимание към детайлите. Нарове, голяма маса, добре изолирано помещение и одеала.



   Крепост Чертиград.



   Крепостта Чертиград! И наоколо! Мощен рев от моторни триони отеква в дълбоките гори, подсказващ за предстоящия апокалипсис от наводнения , жеги и преливащи реки...

   Крепостта Чертиград! И наоколо! Ще ни вали, а може би и гърми... 






   Пълни шепи, преяждаме с ягодки... Събираме мащерка и жълт кантарион...

   Ветеранът е насреща и очаква поредния труден път, осеан с дълбоки дупки и трудности. С обслужен изпарител, работещи модули, климатик и основна работа по двигателя, се представя блестящо с предизвикателството, на което го подлагам за пореден път...

   Край река Заводна сме открили прекрасни места за отдих и релакс в миналото и ги обхождаме, а светулките по това време на годината са хиляди!!!






   Втория ден правим кръг и подхождаме към крепост Боровец, кацнала високо над село Разлив и град Правец.




    Крепостта Боровец се намира на билото на връх Голям Боровец, 4 км северно от село Разлив. Това е древна, късноантична и средновековна крепост, която е имала важно военно и стратегическо значение.
   Мястото на укреплението е давало директен визуален контакт с други важни крепости в региона - Боженишки Урвич, Остром и Чертиград. Всички тези крепости са били използвани за контрол и охрана на важни пътища, които са преминавали през региона.
   Разкопките на крепостта Боровец все още продължават. Археолоческите разкопки са разкрили мощна система за отбрана, части от стаи и различни артефакти.






Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Цена: 45 лв. 
   Е-вариант: 15 лв.
   За поръчки на вайбър и телефон 0877477127


Няма коментари:

Публикуване на коментар