четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Ивановски скални църкви

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Местоположение на църквите – Скалният свят в Природен парк Русенски Лом до русенското с. Иваново е изключително богат и разнообразен. Царство е на екзотична флора и фауна – редки птици като черния щъркел и червения ангъч (тази птица почти не се среща в последно време и тук), карпатски и италиански скорпиони и др. – и скални венци, обграждащи лъкатушещите води на река Черни Лом, която се влива в река Русенски Лом. На територията на Природен парк Русенски Лом преминават няколко реки/притока: Бели Лом (също толкова „черен“, колкото следващите два), Черни Лом, Мали Лом – всички, след вливането си в река Русенски Лом, продължават своя път към река Дунав. Над триста вида птици намират всяка пролет тук своя дом и допълват разнообразния пейзаж. Ломовете са прокопали величествени скални венци във времето, образували са дълбоки пещери (една от които е втората по дължина пещера в България – пещера Орлова Чука) и ниши, стотици скални ниши, съхранили в себе си по част от историята. Спокойно можем да обобщим всичко казано като „планина под равнината“.
   Вариант да обиколите Ивановските скални църкви е като паркирате с автомобила си при информационния център, до който се стига по тесен, но асфалтиран път от с. Иваново, област Русе. Движейки се по главния път в селото, ще видите табела, която указва пътя. Има широк паркинг, от който тръгва алея с лампи и скоро (10 минути) води в подножието на Ивановските скални църкви – в списъка с обекти под защитата на ЮНЕСКО. До обекта има изградени стълби с метални парапети в скалите. Има и входна такса.
   От двете страни на река Черни Лом, непосредствено до нея, вървят успоредно два пътя. По всеки от тях, навътре по Поломието, има множество скални църкви и скални килии със стари стенописи, белязани от ръцете на времето. Достъпът до тях е като вървите по черните пътища и гледате по скалите над вас. До повечето от тези ниши има малки табели с посока и информация. Пътеките са обрасли в гъста растителност, а скалните църкви са заключени с решетки, срещу набези от недобросъвестни хора, които са надраскали изящните стенописи. До самите килии със стенописите, част от които са показани в книгата, може да пробвате да стигнете, ако имате опит в катеренето и се изкатерите по скалите, водещи дотам, но това не се препоръчва, защото няма осигуровки и е опасно.
   Поломието е добра дестинация за релаксираща разходка сред природата. Птиците ще ви накарат да се отпуснете, а цветя и треви са същинска радост за очите. Имайте предвид, че преходът е дълъг, затова си носете вода и връхни дрехи.
   История – Ивановският скален манастир е основан през 20-те години на 13. век от монаха Йоаким, който заедно със своите ученици построил първата скална църква. Тя и останалите църкви в местността образуват скалния манастир „Св. Архангел Михаил“. През целия период на Второто българско царство манастирът поддържа трайни връзки с царския двор в Търново. Негови ктитори са били царете Иван Асен ІІ (1218 – 1241 г.), Иван Александър (1331 – 1371 г.) и други представители на владетелските семейства, на които са запазени ктиторски портрети. Дори цар Георги I Тертер (1280 – 1292 г.) в края на живота си се замонашил в една от килиите на манастира и завършил там живота си. Гробът му се намира на третия етаж в „Кръщелнята“.
   През 14. век Ивановският скален манастир е център на исихазма. Манастирът съществува и през ранните векове на османското владичество, но постепенно запада. През 18. век светата обител отново е обект на поклонение от вярващите.
   Ивановските скални църкви, образуващи манастирския комплекс, са един от 9-те обекта в България, включени в списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.
   Архитектура и текущо състояние – Ивановският скален манастир е недействащ и представлява своеобразна мрежа от около 20 малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом. Помещенията се намират на 32 м височина над водата и са свързани с пътеки и скални стълби. По време на апогея на религиозния комплекс скалните църкви са наброявали около 40, а монашеските килии и другите помещения – около 300. Ивановската обител е най-известна от групата скални манастири в Добруджанския район. Църквите при Иваново са част от множеството скални църкви, манастири, скитове и отделни отшелнически килии, които през периода 10. – 14. век превръщат долината на река Русенски Лом и нейните притоци в прочуто българско духовно средище.
   Ивановският скален манастир не предлага настаняване и храна. В близките села има къщи за гости, в които може да отседнете.
   Интересни места за посещение в района – В близост до с. Иваново е с. Басарбово, до което се намират Басарбовските скални църкви. В района на с. Нисово, навътре в природния парк, се намира големият Нисовски скален манастир, до който има голяма поляна, подходяща за палатки и бивак. Интерес за туристите представлява сгушеното сред отвесни скали село Червен, над което бдят останките от средновековен град Червен. Допълвайки разходката си с някоя от гореизброените дестинации, ще останете очаровани от високите скални масиви, виещи се в респектиращи каньони, и богатата флора и фауна, присъщи за територията на Природен парк Русенски Лом.
   С богато описание и разглеждане на всички църкви, може да се запознаете в линка ТУК.
   Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар