четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Долнопасарелски манастир „Св. Св. Петър и Павел“

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Местоположение на манастира – Долнопасарелският манастир „Св. Св. Петър и Павел“ е разположен на брега на река Искър, близо до язовир „Искър“, и на 4 км от с. Долни Пасарел.
   До манастира ще стигнете по главния път от гр. София за гр. Самоков, използван за построяването на язовир „Искър“. Ако идвате от София, на около 2 км след с. Пасарел вляво има отбивка за стария път, който сега стига до стената на язовира. Над отбивката има малка табела (Манастира), която сочи за Долнопасарелския манастир. Пътят е прокаран по левия бряг на река Искър и въпреки че е черен, е достъпен за кола. Разстоянието пеша се изминава за около 1 час, а минутите минават бързо сред красивата природа наоколо.
   История – Долнопасарелският манастир „Св. Св. Петър и Павел“ е възникнал най-вероятно през 15. век, като първоначално е бил построен само параклисът, а след време около него са разположени и жилищни и стопански сгради. Единствената запазена до днес сграда е манастирската църква, строена през втората половина на 19. век.
   Архитектура и текущо състояние – Понастоящем Долнопасарелският манастир е изоставен и единствената запазена сграда в него е църквата „Св. Св. Петър и Павел“, датираща от 19. век. Тя е еднопространствена, едноапсидна сграда без преддверие и без купол, с двускатен покрив. Отвън над вратата е бил строителният надпис, който сега не личи. Над него в ниша са изобразени патроните на манастира – Св. Св. Петър и Павел. Встрани от вратата личат образите на два лъва в хералдична поза. Сводът е полуцилиндричен и прекрасно изписан. От възпоменателния надпис в олтарната апсида се установява, че стенописите в олтара са рисувани през 1878 г. от самоковския художник Христо Илиев. От друг надпис над входната врата на църквата се разбира, че в 1880 г. двамата братя Михаил и Христо Благоеви, от с. Тресонче (Югославия), покриват със стенописи стените и свода на централното помещение на църквата. Особено интересна е сцената „Рождество Христово“, нарисувана на южната стена на църквата. На западната стена (където е входът на Долнопасарелската църква) е разположена сцената „Успение Богородично“. Над входната врата е изобразен ктиторски портрет на игумена Васил Иванов от Сопот, представен коленичил смирено и свел глава върху дясното си рамо с умоляващ поглед, устремен към свитъка хартия, който държи в лявата си ръка. Това е единственият ктиторски портрет в нашата религиозна живопис, в който фигурата на ктитора е представена в такава поза.
   Манастирът е обявен за паметник на културата през 1973 г. и за паметник от национално значение през 2002 г. Не се предлагат храна и настаняване, но в близост има големи поляни и река и мястото е подходящо за пикник или разполагане на палатки за отмора и сън сред красивата природа.
   Интересни места за посещение в района – Живописният път покрай язовир „Искър“ ще ви отведе до няколко места, които са интересни за посещение и ще допълнят с емоции духовната ви разходка. Само на няколко километра по пътя са отбивките за Урвичкия манастир, който е обект на описание в книгата, Урвичката крепост в близост до него и Кокалянския манастир. С каквото и да изберете да запълните деня си, ще останете очаровани от приказните гледки, които ще ви се разкрият на кратко разстояние и време от големите градове. Може да се възползвате от летовищата „Мечката“ и „Щъркелово гнездо“, където да си починете и продължите с разходката на следващия ден.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар