четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Расовски манастир „Св. Троица“

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Местоположение на манастира – Малко са тези манастири, които са разположени в населени места. Расовският „Св. Троица“ е един от тях. Построен е в центъра на с. Расово, а сигналният цвят на камбанарията му се забелязва отдалеч.
   Най-лесно до Расовския манастир може да стигнете, пътувайки от гр. Монтана към гр. Лом, по главен път 81. Самото с. Расово ви се пада в отбивка от главния път, като за местоположението му има табели.
   История – Историята не пази много сведения за Расовски манастир „Св. Троица“. През 19. век е възобновен. Селската черква „Св. Георги“ е била част от светата обител. На мястото на днешната черква е имало стара, която в средата на 19. век е порутена. Тогава, по молба на селяните, им било разрешено с ферман от турския султан, издаден на 18 февруари 1858 г. да си построят нова църква със същото име. Оригиналът на този ферман, издаден на турски език, е запазен и се намира на съхранение в Ломския музей. През 1865 г. църквата е осветена.
   По време на турското робство както други манастири, така и Расовският е бил свързан с борбите за национално освобождение в този край и най-вече с името на поп Вълчо Иванов, роден в Расово през 1768 г., известен още като поп Вълчо Расовски. Свещеник и бунтовник, хайдутин и помощник на Страхил войвода и на войводата Иван Кулин, поп Вълчо отдава целия си живот за освобождението на България и доживява Освобождението – живее 110 г. При поп Вълчо в с. Расово е идвал и Софроний Врачански, като му оставил един ръкопис на отец Паисий да го преписва и разпространява. Един от тези ръкописи, написан от поп Вълчо, е запазен и до днес в Софийската народна библиотека.
   Архитектура и текущо състояние – Освен черквата към манастира принадлежат жилищни и стопански сгради, които от десетилетия са оставени на запустение и състоянието им е съвсем окаяно. В днешно време Расовският манастир „Св. Троица“ тъне в забрава, а постройките му се рушат ден след ден. Скоро и те ще останат в историята, която се пренаписва и ще бъде поднесена по съвсем различен начин на тези, които ще дойдат след нас.
   До старите манастирски постройки в наши дни е построена нова, луксозно изглеждаща църква. По обраслия в коприва и треви двор личи, че тук, в затънтения северозападен край, посетители и туристи липсват.
   Интересни места за посещение в района – Расовският манастир е част от Видинската епархия. Пътищата в тази част от страната са далеч от „цветущото си състояние“, каквито са били преди десетилетия, но ако разполагате с два дни, спокойно може да посетите и разгледате всички манастири в нея. Това са: Албутински скален манастир, Брусарски манастир, Добридолски манастир, Изворски манастир, Клисурски манастир, Лопушански манастир, Раковишки манастир, Чипровски манастир.
   В случай че разполагате с повече време, не пропускайте гр. Белоградчик, който също е в близост и има какво да предложи на своите посетители: стръмни и тихи улички, скали и панорамни гледки, спокойствие и уют, както и къщи за гости, в които да се насладите и починете пълноценно от разходката си.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар