четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Неделишки манастир „Свети Атанасий Велики“

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Местоположение на манастира – Неделишкият манастир „Свети Атанасий Велики“ се намира на около километър северно от с. Дреатин (до 1949 г. махала на с. Неделище). Скътан е сред една от северните гънки на рида Средни дел на Завалска планина, в местността Раденица. До манастира води черен път, който се отклонява вдясно от асфалтирания път за с. Дреатин.
   История – Неделишкият манастир е най-значимото духовно средище в цялата покрайнина Бурел. Наличните данни за него – факти и материали, събрани от проучването на терена на манастира и околността – дават сведения за изчезнало селище и крепост, на 150 м източно от него. Останките и парчетата от битова и строителна керамика ги датират към 4. – 6. век и 10. – 14. век. Некрополът западно от тях е бил устройствено свързан с крепостта и селището, които в края на 14. век видимо са споделили участта на Втората Българска държава. Съдейки по това, за начало на застрояване на манастира специалисти определят 16. век. Ядро на обителта става възстановеният гробищен храм. По-късно до него са изградени жилищни и стопански сгради, които са определили широкото дворно пространство. Некрополът северно от храма продължава да служи на местното население до наши дни. На това място сега е гробището на отделилото се с. Дреатин.
   През османското робство манастирът е бил многократно разрушаван от турските поробители и отново съграждан от родолюбивото българско население.
   Последното възстановяване на обителта датира от 1832 г. В сегашния си вид манастирският храм „Св. Атанасий“ е построен през 1846 г., когато софийски митрополит е бил гръцкият владика Макарий. Възобновяването на манастира е извършено с помощта и средствата на българите от цялата покрайнина. С построяването на църквата е свързано името на видния и енергичен бурелец Кало чорбаджия от с. Габер, живял през първата половина на 19. век. На неговото голямо влияние пред турците и в целия Бурел се дължи изграждането на този първи бурелски храм. Към манастирския комплекс е имало магерница, странноприемница, стопански и жилищни постройки и училище. Последното било открито през 1852 г. и в него се подготвяли учители и свещеници за околните села. Впоследствие килийното училище е преустроено в класно. То се запазва като такова до средата на 20. век, когато е построена прогимназия в село Габер, на около десетина километра от манастира.
   В средата на 90-те години на миналия век манастирът е изоставен окончателно. Тогава храмът е ограбен, повечето от стенописите в открития притвор – обезобразени и осквернени, а делото на Кало чорбаджия, сърбина Сава и епитропа Стоян – поругано. Нищо не е могло да спре престъпниците, които са прониквали през разбития, с извадени железни пръчки прозорец на олтарната апсида. Не е пожален дори гробът на свещеник Рангел, починал през 1865 г. и погребан до олтарната апсида. Гробът е разкопан, а костите на отеца разхвърляни.
   Архитектура и текущо състояние – В оригиналния си вид манастирът е представлявал комплекс от черква, жилищни и стопански сгради и чешма. Северно от черквата има гробище. Понастоящем са запазени черквата и една от жилищните сгради (полусрутена). Останалите жилищни и стопански сгради, както и килийното училище, са разрушени.
   Най-значителен обект в манастирския комплекс е храмът, посветен на Св. Атанасий Александрийски – Велики. По план черквата е триконхална базилика с полуцилиндричен свод, с просторен наос и открита нартика (преддверие) от запад. Във вътрешното пространство, на запад, по-високо от нивото на същинския наос, е оформен пронаос, изпълняващ ролята на т.нар. „женско отделение“ в периода на Възраждането. Храмът има вход и от юг, от който се влиза директно в същинския наос. Градежът е каменен, използвани са лицево обработени блокове от пясъчник и мушелкалк, зидани с кал, като част от строителния материал е ползвана вероятно вторично. Особен интерес предизвиква фасадната украса, представена от монтирани около двата входа на храма камъни с пластична декорация, характерна за епохата.
   В манастира се пазели и множество старопечатни книги с най-ранна срещана дата 1838 г. Цялото това богатство е било ограбено след разоряването на обителта и потънало по неведоми пътища; днес навярно запълва нечии частни колекции в страната и чужбина.
   Обнадеждаващо е, че през 2012 г. Община Драгоман спечелва проект за цялостна реставрация на манастира по Мярка 322: „Обновяване и развитие на населените места“. Към 2016 г., в резултат на това, има построена нова жилищна сграда и реставрирана църква с нов покрив. Обособени са пейки, нови каменни пътеки, а обителта се стопанисва от монах. В околните села се забелязват и табели, сочещи към местоположението на манастира, което ще породи интерес и посещение на светата обител.
   Интересни места за посещение в района – Ако сте избрали да посетите Неделишкия манастир и идвате от гр. Трън по пътя през Грълската падина, отбийте се до Врабчанския водопад и разгледайте каньона край с. Врабча, но имайте предвид, че участъкът Горно село – Дреатин е в лошо състояние за подход към светата обител. Ще ви компенсира това, че е изключително живописен, а движение липсва. Преценете възможностите на автомобила си.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар