четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Трънски манастир „Свети Архангели Михаил и Гавраил“

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Местоположение на манастира – Трънският манастир „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ е разположен на около 2 км северно от град Трън, сред много живописна местност, в непосредствена близост до известното Трънско ждрело. До манастира ще стигнете за около 10 минути пеш по пътека, която тръгва отляво на пътя за ждрелото, точно преди един от няколкото мостове над река Ерма.
   Пътеката е много стръмна, но за сметка на това е кратка и съвсем скоро ще се озовете пред портите на тънещата в разруха света обител.
   История – Трънският манастир е основан по време на Второто българско царство. Смята се, че е връстник на Погановския и Одоровския манастири, като при разрушаването на последния са пренасяни материали дотук. През годините на османското иго обителта е била неведнъж опустошавана. Въпреки това манастирът успявал да се възражда и в някои години стигал до многобройно монашеско братство със седемдесет монаси. Обителта е била свързана и с националноосвободителните борби на българския народ в Трънския край. Преданието е увенчало това място с чудните подвизи на Голча войвода от с. Главановци, който с четата си е подпомагал изграждането на манастира в края на 17. век. По време на Възраждането тук е основан Трънският революционен комитет.
   През турско робство манастирът е служел и за просветно огнище – в него е имало килийно училище.
   Наред с кърджалийските нашествия обителта е трябвало да се бори и срещу ненавистта на гръцките владици, в стремежа си да заличат всичко, що е символизирало и изразявало българския дух и дело. През 1874 г. манастирът е бил нападнат от черкези, бил опожарен, но за щастие не е изгорял целият.
   В годините след Освобождението голяма пакост на манастира нанесли и сръбските учени (тогава той бил в сръбско владение 18 месеца). Успели не само да заличат надписите (запазените дотогава сочели, че църквата е строена през 1600 г.), но и задигнали манастирския архив, в който имало ценни сведения за произхода и живота на манастира. Поради тази и други причини до днес не са достигнали никакви писмени сведения за светата обител, каквито имат други манастири. Така цели векове от историята на Трънския манастир се губят в тъмнината на неизвестността. От някогашния манастир „Св. Архангел Михаил“ е останала само манастирската църква. Жилищните и стопански сгради, преизграждани в последните десетилетия, сега не съществуват.
   Архитектура и текущо състояние – Манастирският храм е еднокорабна, триконхална църква, към която са пристроени нартекс, в същата строителна техника и архитектурен стил, и екзонартекс от ново време. Първоначалната църква е с удължен кораб, с полукръгла дълбока апсида и с два полукръгли отвън и отвътре певника. Трите конхи са прорязани от малки амбразурни прозорчета. В центъра на сградата, чрез арки и панданиви, е изграден осмостенен барабан, върху който стъпва сферичен купол. На барабана между колонките има седем прозорчета, които подсилват осветлението на храма. На южната стена отвън има три ниши. В последно време в две от тях са изписани фигурите на двама игумени.
   Църквата е втората църква у нас от този тип и втората от някогашните земи по поречието на Ерма. Тя има буквална аналогия с църквата „Св. Никола“ при Пещерския манастир (при решението на наоса) и с църквата на Погановския манастир в днешна Сърбия. Въз основа на архитектурните данни църквата „Архангели“ може да се отнесе към 14. – 15. век. Още тогава стените и` са били изцяло изписани. По-късно, през 17. век, стенописите в по-голямата им част са преизписани, но и от тях днес са запазени само отделни фрагменти. Стените на по-голямата част от църквата са покрити с циментова замазка и живописният слой е унищожен. Стенописите и от двата периода са изпълнени в смесена живописна техника. Живописният слой е нанесен над фин грунд, положен над хоросанова мазилка.
   От стенописите от 14. – 15. век в олтарното пространство, от двете страни на апсидата, са запазени „Архангел Гавраил“ и „Богородица от Благовещение“, „Христос Жертва“ от проскомидийната ниша и декоративни орнаменти от стилизирани акантови листа в северозападния ъгъл. На северната стена от олтарното пространство личат отделни фрагменти, вероятно от сцената „Слизане в Ада“. На южната стена все още личи допоясното изображение на пророк Соломон (от пояса със старозаветните пророци). Запазени са и отделни части от правостоящите фигури на пророци, изписани в осемстенния барабан под купола над наоса, и надписът от основата на барабана, съдържащ текст от „Снемане от кръста“. Стенописите от първия период, въз основа на стиловите особености, се отнасят към 14. – 15. век.
   По-късно през 17. столетие, вероятно след някакво разрушаване на църквата, стените и` били преизписани. Тогава в проскомидийната ниша над старото изображение „Христос Жертва“ е изписано ново, запазено днес само в долната си част. Към втория период се отнасят всички останали стенописи от олтарното пространство – Великите църковни отци, Св. Никола, Св. Василий, Св. Григорий, Св. Йоан Златоуст, които фланкират централната сцена от божествената литургия – Мелисмоса. Над прозореца е изписан Христос, а от двете му страни архангелите Гавраил и Михаил. Третият живописен пояс от апсидата е зает от Евхаристията, а над нея е изписан образът на „Богородица Ширшая Небес“ с Христос. На източната стена вдясно от апсидата е изписан Св. Роман, а на южната стена в олтарното пространство са поместени Св. Кирил Александрийски и Св. Власий. Над тях, в самостоятелни полета, са изписани Симеон Стълпник и Св. Янакий.
   В олтарното пространство е запазен и цокълът – първият пояс, който е зает изцяло от окачена бяла драперия с тъмни пояси. В южната конха, след махането на варовата бадана, са разкрити части от втория пояс с три изображения на правостоящи светци – Св. Йоан Кръстител, Св. Антоний Велики и неизвестен светец – и изображенията на трима светци в медальони – Св. Йоан Милостив, Св. Мина и Св. Виктор Победител. В олтарното пространство, над стенописите от 17. век в югоизточния ъгъл, са изписани допоясно изображение на Богородица, на източната стена, и образ на неизвестен светец и на Св. Никола, от южната стена. Към същия период се отнася и един декоративен орнамент, който разделя пояса на правостоящите фигури от пояса с медальоните. Към късните стенописи принадлежат и изображенията от купола на притвора. В центъра на полусферата е изписан образът на Богородица Ширшая с медальон на Христос на гърдите и`. Под това изображение, на стените на цилиндричния барабан, са изписани Евангелистите, от които са запазени техните символи – лъвът и орелът, а в основата на барабана вероятно са изписани сцени от Богородичния акатист. От тези сцени са запазени само отделни фрагменти. Декоративен орнамент от растителни мотиви е изписан над дъгата на арката над входа на нартекса. Към времето на едно от по-късните преизписвания на църквата, 17. – 18. век, принадлежи и иконостасът на църквата.
   Стенописите от втория период, както и иконостасът на манастирската църква „Архангели Михаил и Гавраил“ принадлежат към български иконографски школи и разкриват тяхното творческо развитие през столетията на Късното средновековие и Ранното Възраждане.
   Манастирът е обявен за паметник на културата.
   Интересни места за посещение в района – Отделете няколко часа за разходка по екопътеката над Трънското ждрело, която ще ви впечатли със скалните си отвеси и мостчета, изградени на метри от водите на река Ерма. Друга интересна забележителност в гр. Трън е скалният параклис там.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар