четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Зелениковски манастир „Св. Йоан Кръстител“

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Местоположение на манастира – Стара планина е истински рай за ценителите на дивата природа. Множество резервати, десетки водопади и ждрела, просторни била, от които се разкриват зашеметяващи гледки, докъдето погледът стига. И там, в едно от тези приказни кътчета, сгушен сред вековни гори, Балканът е съхранил и опазил Зелениковския манастир „Св. Йоан Кръстител“. Самото стигане до подножието на планината, тесните пътища, буйните реки, които, хванати ръка за ръка с пътя, ви водят, песента на птиците и тихите села, сгушени в усоите на планината, са обещаващ повод да посетите тези земи. А намерите ли пътеката, която извежда до светата обител, ще се насладите на танца на гората. Короните на вековни дървета носят свежест във въздуха, докато любопитните птици надничат и озвучават навред.
   В планинския гр. Троян има табели за с. Орешак, накъдето поемате с автомобила. Следват селата Стругът, Черни Осъм и Стойновското. Пътят след с. Стойновското продължава, завой след завой, навътре в планината, криволичи покрай река Черни Осъм и извежда в местността Смесите, където паркирате след ВЕЦ „Черни Осъм“ и продължавате разходката си до светата обител пеша. От местност Смесите завивате наляво и продължавате да се движите срещу поречието на река Крайовица. Там има и табела за Зелениковския манастир, която дава указание, и скоро се навлиза в гората, а пътеката е маркирана. През пролетта и есента гората е най-живописна и приятна за разходка и релакс.
   Кучешкият лай от четириногите приятели на баба Дана – стопанката на манастира – ще ви посрещне, съпроводен с погледи за някое парче хляб, а самата баба Дана ще ви разкаже истории, докато ви гощава с манастирски боб или чаша кафе.
   История – Зелениковският манастир е основан през 1832 г. от тогавашния игумен на Троянския манастир Партений. За съжаление е опожарен скоро след това. По време на Априлското въстание през 1876 г. турски войски го разрушават при преследване на подвизаващата се наблизо чета на Филип Тотю. През 1913 г. манастирът е възстановен в сегашния му вид, а през 1914 г. е осветена новата църква.
   Архитектура и текущо състояние – Особен интерес в църквата представлява иконостасът, изработен от майстор Филип Македонеца – представител на Дебърската школа. Манастирският комплекс се състои от черква и няколко жилищни и стопански сгради, като най-старата запазена жилищна сграда е от 1872 г. Черквата е трикорабна, едноапсидна и еднокуполна псевдобазилика с открит притвор и камбанария над него. Манастирът и до ден днешен не е снабден с ток и вода. Понастоящем се обитава само от възрастна жена (баба Данка), която повече от 20 години живее в него и го поддържа.
   Предлага се пренощуване при скромни условия, но ще ви компенсират спокойствието и невероятната красота на планината.
   Интересни места за посещение в района – Така и така сте решили да останете в района! Отбийте се и до Троянския манастир „Успение Богородично“, който е ставропигиален и е в близост до гр. Троян, и манастир „Св. Никола“ до с. Стругът. Наоколо са разположени китни балкански села и махали. Спрете в някое и се насладете на гостоприемството на хората, опитайте от домашните сладка, сирене и ракия, които предлагат там, а в къщите за гости ще се почувствате като истински приятели.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар