вторник, 26 април 2022 г.

Тракийска крепост и култов комплекс Палеокастро

 Тракийска крепост и култов комплекс Палеокастро 

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - ЛИНК
   На 3 км западно от Тополовград (посока село Хлябово) се намира Тракийска и късноантична крепост и култов комплекс Палеокастро. В региона, в област от около километър, са разположени групи скали, които в централната си част оформят защитната стена на крепоста. Скалите образуват верига от зъбери, изложени сутрин на лъчите на изгряващото слънце. 
   Предполага се, че мястото е използвано в древността за ритуали, като учени твърдят, че е най-старото култово средище в земите на траките. Върху скалите се отличава т.нар. "Храм на слънцето", при който в скалите са издълбани над 150 каменни слънца (соларни дискове), а около много от тях са изрязани и слънчеви лъчи. Дисковете са с диаметър, вариращ между 20 и 90 см. 
На това място е намерена "главата слънце", която се съхранява сега в Ямболския окръжен исторически музей. Тя е гледала на изток, а за самото място учените твърдят, че е най-старото култово средище в земите на траките. Някои са склонни да я оприличат на човешка фигура, други виждат в нея "крилат диск", каквито често се срещат в източното изкуство и най-вече в Персия. Подобни скални зъбери са намирани на много места в Сакар, но на нито едно от тях няма подобни кръгове...


























Няма коментари:

Публикуване на коментар